Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

29 de novembre de 2020
0 comentaris

Noves aportacions sobre la carrera artística de Francesc Llop i Marqués

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10158955814005295&set=a.10153982655485295
Des del govern municipal de Campredó vam instaurar el 2020 com a Any Francesc Llop i Marqués (Campredó 1873-Barcelona 1970), en commemoració del cinquantè aniversari del traspàs de l’il·lustre pintor impressionista local. Malgrat que la pandèmia Covid-19 ha impedit el correcte desenvolupament d’algunes de les activitats previstes, hem seguit realitzant estudis diversos que ens han permès aprofundir en el coneixement de la seua obra. Vàrem celebrar una inauguració de l’efemèride magnífica al mes de gener, la qual va representar un homenatge a totes les arts en la seua globalitat, que va ser presidida per Jaume Rocamora, un dels pintors catalans més internacionals. A la vegada, durant els durs mesos del confinament vam organitzar un certàmen estudiantil molt interessant, així com dos jornades intenses de la difusió de la seua obra a través de les xarxes socials. La cessió durant uns anys d’uns quadres propietat de la família Julve-Villó van ser la cirereta que lluïa dalt del pastís, ja que suposava un pas endavant considerable en l’estructuració de la Sala d’art que porta el seu nom.
Tanmateix, hem continuat amb els nostres estudis amb l’aportació d’un conjunt d’articles que enllacen la seua figura amb la d’artistes i amics seus contemporanis com Santiago Rusiñol (Barcelona 1861-Aranjuez 1931) o Inocenci Soriano Montagut (Amposta 1893-1979). Entre aquestes amistats artístiques hem de destacar molt especialment la del mexicà Diego Rivera (Guanajuato 1886- Ciutat de Mèxic 1957). El pintor de la revolució, l’introductor del muralisme com a eina de revolta social, va tindre paraules d’elogi envers el pintor campredonenc i el sitgetà Joan Fabregat en el seu llibre de memòries: obreros pintores decoradores, que habían trabajado por ser pintores de escuela.
Hem seguit indagant sobre la seua fructífera trajectòria a Mèxic, i hem comptat amb l’ajut de l’acadèmica de la Universitat Nacional de Mèxic, Victòria Medina.
Membre del Sistema Nacional d’Investigadors (SNI), titular de la càtedra Daniel Cosío Villegas, forma part de la Unitat d’Investigació Multidisciplinària de la Facultat d’Estudis Superiors Acatlán. La seua col·laboració amb l’Any Francesc Llop l’ha portada a indagar en els volums de les revistes literàries mexicanes: Savia Moderna (1906), i Nosotros (1912-1914). Ens aporta una informació interessant, que ens serveix per quadrar les nostres pròpies investigacions al respecte:
De Savia Moderna se publicaron cinco números -el último día del mes-, a partir del 31 de marzo. Francisco Llop Marqués aparece como LLOP Francisco en tres de los directorios publicados: marzo, mayo y julio. Sin embargo, creo que este directorio se publicó también con su nombre en los números de abril y junio porque las páginas donde tendrían que estar aparecen en blanco. En la propia revista su labor se concretó en la creación de algunas viñetas. Envío ejemplos que pudieran ser del maestro Llop.
A la vegada, ens ha enviat també tres portades de El Mundo Ilustrado, obra de Francesc Llop que varen ser premiades durant els anys 1906 i 1907, les quals ja teníem documentades i exposades, però sortosament aquestes tenen una més bona resolució.
A finals de desembre tindrà lloc una nova edició del premi de pintura F. Llop, a la vegada que continuarem fent passes endavant quant a l’adequació de la Sala d’art. Algunes de les activitats que no hem pogut organitzar aquest any es traslladaran al proper. L’activitat cultural es pot ajornar, mai cancel·lar. La figura del campredonenc més universal ens honora com a poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!