Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

6 d'abril de 2010
2 comentaris

Notícies de Campredó

Revista dels certàmens firals

Ja ha estat publicada la revista que informa sobre els certàmens firals campredonencs: Mestralia, Curt redó i Campredo.net. Hem recuperat la històrica capçalera Soldevila, per anar informant de tot l’entramat de Fira Campredó, que compta amb projectes interessantíssims en l’àmbit del cinema, de la música tradicional i de les noves tecnologies. Hem inclòs articles dels cinematògrafs Oriol Gracià, i del valencià Samuel Sebastian, autor de la primera pel·lícula en català a València en cinc anys. Esperem que sigui del gust dels lectors i que ens aportin idees per a una nova publicació.

Hem obert un grup de feisbuc per tal de promoure la candidatura i la personalitat de Josep Esquerré, l’amic Pepe, que serà el candidat d’ERC a la propera Entitat Municipal de Campredó. Convidem els lectors i les lectores de Soldevila a entrar-hi i a adherir-se al grup, que volem que sigui participatiu i dinàmic, i que doni una bona imatge de Pepe.

Divendres sant a la torre de Font de Quinto

Com cada festivitat del Divendres Sant, els campredonencs i les campredonenques solen fer una excursió massiva a la torre de Font de Quinto. Aquesta tradició continua després d’anys i panys. És el dia de la farigola, ja que moltes famílies s’hi solien desplaçar per collir aquesta planta olorosa tan típica de les nostres terres. També és el dia de l’abadejo, ja que és el menjar habitual que acompanya la majoria de taules.
Enguany a la torre ens trobàvem amb dos novetats importantíssimes. D’una banda, l’acurada restauració del monument medieval, que havia estat una reivindicació històrica de la societat campredonenca. Des de Soldevila, havíem estat moltes dècades lluitant per aquesta necessària dignificació del patrimoni medieval campredonenc, després d’anys d’absoluta desídia per part de les administracions pertinents, que no li van voler donar solució a una autèntica vergonya col·lectiva com era el deplorable estat de preservació de la torre templera i de la Casa del Prat. Sortosament, de la mà de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, que dirigeix el republicà i independentista Joan Manel Tresserras, s’ha pogut acabar amb anys de menyspreu al patrimoni medieval local. Hem d’agrair la tasca del delegat de cultura a les Terres de l’Ebre, Xavier Vega, que va aconseguir amb molt d’empeny tirar endavant un projecte anhelat per la ciutadania campredonenca.
Seguidament, des de la regidoria de turisme, que regenta l’igualment independentista Ricard Forés, s’ha tirat endavant el projecte d’interpretació de la torre. Soldevila hem estat en tot moment en col·laboració amb els dissenyadors dels panels informatius i hem aportat el nostre granet de sorra, d’un projecte que considerem essencial per la dignificació del monument. També hem participat en la traducció dels textos a l’anglès, a més d’aportar nombroses dades històriques. Agraïm igualment a l’amic regidor, Ricard Forés, el seu interès en aquest projecte, que va ser altament reclamat per Soldevila.
Per suposat, tenim molts més projectes en ment per continuar potenciant el nostre patrimoni històric, que, de la mà d’ERC, està ressorgint i agafant nous vols.

PD. La foto és del bloc Lo Sifo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!