Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

13 de juny de 2021
0 comentaris

Més poetes catalanes (22): Mari Chordà

Mari Chordà Recasens, també coneguda com a Meri Chordà, va nàixer a Amposta el 1942. És artista, pintora, poeta i activista sociocultural feminista.

* Pionera en l’expressió visual de la sexualitat femenina lliure i de l’experiència de la maternitat, i autora dels contes i poemes Quadern del cos i de l’aigua, amb dibuixos de Montse Clavé, una de les primeres publicacions a Catalunya que descriu obertament la descoberta i la vivència de la sexualitat lèsbica.
* Fundadora del local “Llar” a Amposta (1968) on es van realitzar concerts de Nova Cançó i actes de reivindicació social i cultural durant el final del franquisme, i de l’espai laSal Bar Biblioteca Feminista (amb Carme Casas, Sat Sabater, Montse Solà i María José Quevedo) al carrer Riereta de Barcelona, lloc d’esbarjo, d’acollida i intercanvi cultural per moltes dones des de 1977 fins al 1979.
* Autora de la carpeta de poesia i litografies titulada …i moltes altres coses que va circular de manera anònima en les ”Primeres Jornades Catalanes de la Dona” al Paranimf de la Universitat de Barcelona, 1976.
* Amant del treball col·lectiu entre dones, Mari Chordà fou també cofundadora i gestora de laSal edicions de les dones amb Mariló Fernandez, Isabel Martínez i Isabel Monteagudo (1978-1990), una empresa cultural femenina a la qual es van afegir: Mireia Bofill, María José Quevedo, Maria Bauçà, Carme Casas, Montserrat Abelló, Mercè Fernàndez, Goya Vivas i Isabel Segura). Des de publicacions de laSal creà i impulsà l’Agenda de les dones, des de 1978-1990, i més tard, amb Contxa Llinàs (Les Pumes) la recreen i mantenen des de 1996 a 2009.
* Participà activament en la lluita per la recuperació de l’espai i el llegat de l’avui conegut com a Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.
* En la passada dècada es van realitzar dos exposicions retrospectives de la seva obra: Mari Chordà. Passar i traspassar 1960-2000, a cura de Marisa Díez de la Fuente, a Amposta (2000) que va itinerar a Tortosa i Vinc d’una zona humida. Mari Chordà, a cura de Marta Darder, al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Barcelona (2006).
* La seua obra ha format part de l’exposició The World goes Pop, realitzada a la Tate Modern de Londres el 2015[4] i i estan incloses a la col·lecció del MNCARS.
* Actualment continua la seua activitat expositiva i d’escriptura, així com el seu activisme sociocultural, especialment vinculada a Ca la Dona, espai on col·labora habitualment.

BREU ANTOLOGIA POÈTICA
https://ms-my.facebook.com/caladona/videos/la-mari-chord%C3%A0-llegint-un-poemafeminari-femart-femart25donesartistes-art-debat-a/306190573577375/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!