Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

31 de gener de 2013
0 comentaris

Jornades brigadistes a Campredó

La matinada del 25 de juliol de 1938 l’exèrcit republicà va realitzar una maniobra de distracció a l’alçada de Font de Quinto, havent usat com a   headquarters el Mas de Miquelet. Era el tret d’inici a la Batalla de l’Ebre, la més cruenta de la guerra civil, amb el posterior creuament riu a dalt per Mequinensa i Faió. El resultat va tenir lectures diverses des d’un primer moment, tot i que el nombre de morts va ser veritablement esfereïdor per a tots dos bàndols.
Des de l’establiment del front de l’Ebre, membres de la IV Unité “La Marsellesa” de les Brigades Internacions s’havien instal·lat a Campredó i pernoctaven a les cases, que ja havien estat prèviament deshabitades. Durant el dia alguns soldats usaven com a  vigia la torre templera de Font de Quinto. Van deixar escrits uns versos en francès:
Et tant qu’il y aura des fascistes/…nous autres anti-fascistes/ nous batterons contra eux/ mai les vraix proletaires/ nous avons notres devoirs/ la bonheur pour nos mères/ le plus beau des efforts. 
Van realitzar diversos grafits a les parets del primer pis, els quals són un document històric de notable interès. Hi ha igualment l’emblema del PCB,  Partit Comunista de Bèlgica, i consignes a favor del comunisme. A l’altre edifici templer, la Casa del Prat, hi havia un niu de metralladores i moltes trinxeres al seu redós. 

Enguany es commemora el 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre. L’Associació Cultural Soldevila ha posat fil a l’agulla i organitzarà unes nodrides jornades d’homenatge als brigadistes.  Començaran el 12 d’abril, amb la presentació del meu llibre “Campredó 1931-1939” que porta com a subtítol ” República, revolució i guerra“, el qual comptarà amb una presentació de veritable luxe que anunciarem properament. Posteriorment, al voltant de l’1 de maig continuarem amb les nostres habituals activitats a l’esmentada torre templera. S’estrenarà l’obra de teatre, La roja flor de la nació, de la qual també sóc autor, en què anem analitzant les diverses conseqüències de la guerra incivil amb la simbologia que representen els joves pioners, xiquets al servei de l’exèrcit republicà, que a nivell de poble van tenir una presència molt destacada. Durant els dies següents, al Casal Francesc Llop, tindran lloc tot un seguit de xerrades sobre el fenomen brigadista i la importància històrica de la maniobra de la matinada del 25 de juliol en què el nostre terme va esdevenir un punt clau de la batalla.
Durant 6 dies reviurem, doncs, un dels períodes més dramàtics de la nostra història col·lectiva. Tenim al davant unes jornades de notable interès històric,  que, de nou, situen Campredó en el mapa de la història, el nostre veritable objectiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!