Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

8 de gener de 2008
10 comentaris

És possible la unitat d’acció de l’esquerra nacional? CUP (4)

logoDesprés de la celebració de les darreres eleccions municipals, el nom de la CUP va sacsejar el panorama polític català. Aquestes candidatures independentistes varen aconseguir uns resultats excel·lents en nombroses poblacions d’arreu del país, algunes de les quals molt poblades i de notable importància: Mataró, Berga, Vic o Valls, són llocs emblemàtics on la CUP va fent forat. Ideològicament sempre m’he sentit molt proper a l’independentisme extraparlamentari, malgrat la meua militància actual a ERC. En parlar de la CUP en aquesta secció destinada a analitzar si és possible la unitat d’acció de l’esquerra transformadora i rupturista d’aquest país, també hauria d’incloure altres grups independentistes que estan ben implantats arreu del territori, i candidatures independents que han aconseguit representació en diversos ajuntaments. La CUP, però, ha aconseguit una cosa molt important: passar a ser les sigles referents de l’independentisme extraparlamentari.
Quant a l’ideari dels militants de la CUP, començaré per allò que  considero com a vessant molt positiva: són independentistes sense embuts i sense complexos. Mostren valentia política a l’hora de proposar un ideari basat en el treball municipalista com a veritable enllaç amb un projecte d’abast nacional. Les seues campanyes en defensa del medi ambient, de la tolerància sexual o del laïcisme, també es fan amb valentia, atès que no tenen cap mena de lligams polítics que els ho impedeixen. Crec que s’està construint una teranyina independentista important al país, que comença a fer temor als partits tradicionals. Només cal comprovar el gran nombre de manifestants que seguien la pancarta de la CUP en la darrera manifestació pel dret a decidir de l’1 de desembre. La seua presència multitudinària va ser molt comentada per tots els rotatius catalans que varen posar antenes d’alerta.
He de fer esment, però, d’una vessant negativa. Des de l’indfependentisme extraparlamentari, que conec molt bé per la meua militància durant anys, sempre s’ha vist amb mals ulls la participació a les institucions. I no ho entenc! Em molesta  sobretot el qüestionament "perquè sí" que es fa de l’honradesa de molts polítics, o simplement de militants de base de formacions com ERC o ICV, senzillament perquè tenen un projecte diferent, més d’acord amb la via institucional. La CUP té un bon futur si és capaç d’entendre que des de les institucions es pot fer una bona feina, i abandona la idea de la corrupció com a inherent a qualsevol polític amb poder. Fins i tot l’esquerra abertzale pren part a les institucions, si els deixen (i no els il·legalitzen abans les eleccions a canvi de quatre vots). Em sorprèn que sigui tan difícil acceptar que hi ha independentistes englobats sota diferents sigles, i no per això mereixen ser desqualificats. Sóc d’esquerres i obrerista, el meu ideari està allunyat de la socialdemocràcia clàssica, dels partits suposadament esquerrans que es diferencien molt poc dels conservadors quant al model econòmic o industrial. Tot i això,  tampoc no entenc que grups independentistes continuïn tenint present un projecte "socialista" que es va acabar a Europa l’any 1989 amb la caiguda del mur de Berlin, el qual tampoc no crec que sigui gaire atractiu per a encarar un projecte d’alliberament nacional.
M’encantaria veure un dia una total unitat d’acció entre ERC i CUP, i d’altres formacions independentistes. Tot i això, donat el tarannà actual d’aquestes dos formacions, veig més factible la possible unitat amb ICV. I és una llàstima, ja que les tres formacions es complementen quant a ideari i forma d’actuar. La CUP hauria  d’oblidar veritats absolutes, mentre que ERC i ICV caldria que veiessin que Catalunya es troba en un atzucac, del qual no es pot sortir per la via autonomista (se l’ha carregada el PSOE), mentre que la via federal no té gaires seguidors a Espanya, a excepció d’IU, al PSOE no en queden. Tant de bo un dia es conscienciessin que plegats és possible alterar l’orde polític actual als Països Catalans. L’aritmètica així ho indica.

  1. Hola Emigdi,
    comparteixo amb tu el desig d’unitat d’acció de l’esquerra independentista catalana, així com la majoria del que escrius a l’article. Ara bé, hi ha vies de l’esquerra socialista que no han de repetir els errors i barbaritats del comunisme totalitarista soviètic. El socialisme no va morir amb la caiguda del mur de Berlin, i els intents de la Veneçuela bolivariana en són un bon exemple. Hi ha un llibret molt interessant al respecte: "Comprender Venezuela, pensar la democracia", del que en vaig fer una petita tria de fragments que vaig traduir i penjar al meu bloc en aquesta entrada:

    http://diaridavort.blogspot.com/2007/06/comprender-venezuela-pensar-la.html

  2. Hi ha un parell de coses que no entenc:
    -Parles molt sovint de la "bondat" d’IC. IC són els escolanets del PSC, el veig com un partit sense personalitat. Per posar un exemple va dir sí a l’estatut literalment a ulls clucs: sense ni haver llegit el pacte Mas-Sapatero van donar el sí. Volen estar al poder a l’ombra sempre i ssitemàticament del PSC, no tenen personalitat política. Sí, volen donar el toc més progre i agafar vots desencisats del PSC que, sistemàticament i sense esperit crític, l’hi tornen perquè sempre hi pacten. Votar IC és sempre votar PSC.
    – Dius que ets obrerista. Què vol dir això? Que vols ser obrer? No costa molt, si et fa goig. O que endefenses els seus drets? Si és així no conec ningu que diga que no defensa els seus drets. Caldria que diguessis quin model social busques.  Estàs a favor de suprimir la propietat privada, suposo, atès que no ets gens partidari, afirmes, de la socialdemocràcia. Sí, ja ho sé, ecologisme (light, of course), laïcisme, tolerància sexual…. Això ja ho fa el PSOE i la socialdemcràcia… Quin és aquest model obrerista? El de Chavez? Que Déu mos agafe confessats!
    Què faries per a millorar la situació dels obrers? Pagar-los més i que treballin menys? I qui els paga? Si no desfem la soocietat de mercat no hi ha remei…Com? Socialitzem els béns de tots. Impedim que els empresaris guanyen diners a costa del treball d’altri?

  3. Segueixo sempre el teu blog, però referent al que dius d’ICV, ho sento no estic d’acord, i ells poden dir molt, però per a mi és el partit més inutil, i amb un dirigents més inutils que hi ha.

  4. Hola emigdi,
    Tu veus viable l’articulació de les CUP’s en territori ebrenc???
    Creus que hi ha prou base social per engrescar-se en aquest atractiu projecte???

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!