Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

31 de desembre de 2020
0 comentaris

El meu 2020 literari (5)

Malgrat la pandèmia, hem pogut organitzar igualment alguns actes literaris ben notables des de la regidoria de cultura de Campredó. Ja vam fer esment en un altre apunt dels actes realitzats durant el confinament de primavera de caire virtual, que van tindre un seguiment molt satisfactori.
El primer acte ben notori es va celebrar a finals de febrer a l’edifici la C de Campredó per a celebrar el dia internacional de les llengües maternes. S’homenatjava enguany el català de l’Alguer, i va haver-hi en l’actuació del cantautor alguerès Antonello Colledanchise, acompanyat pels músics Gianluca Dessì i Raffaele Podda, que han portat la música d’autor de la Barceloneta sarda. Durant l’acte, també s’ha homenatjat el veterà poeta alguerès Antoni Canu, mitjançant la recitació de la seua obra per part dels rapsodes: Montse Boldú, Montse Pallarès, Conxita Jiménez, Tomàs Camacho, Sílvia Panisello i Emigdi Subirats. El públic nombrós va gaudir d’aquest homenatge a la llengua catalana de l’Alguer, un dels enclavaments lingüístics més emblemàtics d’aquesta llengua, la supervivència de la qual passa per la introducció del seu ensenyament a l’escola.
https://www.facebook.com/watch/?v=720513212126176
La Torre de Font de Quinto va ser l’escenari escollit per realitzar un emotiu homenatge a l’estudiós de la literatura medievalista Curt Wittlin quan es compleix el primer aniversari del seu traspàs el 24 de setembre. La família Wittlin va fer un donatiu de caire cultural al poble que ha permès instal·lar a la Torre de Font de Quinto un circuit tancat de televisió i difondre material audiovisual relacionat amb la història del Campredó i el seu llegat templer. Van posar de relleu la figura de Wittlin com un notable estudiós de la literatura catalana del Segle d’Or i els seus estudis sobre el flare i prosista Francesc Eiximenis. Durant l’acte es va recitar l’obra d’autors medievals com Ausiàs March o Joanot Martorell i es va visualitzar el vídeo sobre el passat templer campredonenc.

El tercer gran acte va tindre lloc dissabte 28 de novembre a l’edifici La C de Campredó. Va ser l’homenatge pòstum a la figura del lingüista Joan Salvador Beltran i Cavaller (Tortosa 1933-2020). Va ser un acte nodrit d’activitats durant el qual es van poder escoltar els tres himnes de la catalanitat: els Segadors, la Balanguera i la Moixaranga, per part del dolçainer Llorenç Sabaté i el tabaler Robert Tajada. Com a homenatge acadèmic, el Dr. Carles Castellà va fer cinc cèntims de la seua tesi doctoral sobre els parlars del Baix Ebre. Els membres de l’Associació Cultural Soldevila van portar a terme un joc lingüística amb trenta maneres de pronunciar la paraula albergínia, arreu dels Països Catalans. A Campredó, concretament es pronuncia “auberginya”. Ricardo Gascon com a representant del col·lectiu cultural DiLLUMS al forn va portar la veu del món de la cultura ebrenca, mentre que el Dr. Miquel Àngel Pradilla, rossellà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, va expressar la seua admiració en nom de l’acadèmia de la llengua catalana, a la vegada que va situar Beltran com un dels grans de la lingüística catalana de les darreres dècades.
La glosa del personatge va anar a càrrec de l’escriptor ulldeconenc Manel Ollé, amic personal i gran avalador de la seua obra.
L’alcalde de Campredó, Damià Grau i Arasa, va fer lliurament de l’escut d’or de Campredó, obra de l’artista tortosina Maria Lanau, a la vídua del lingüista, Sra Maria Espuny. Va ser el moment emotiu en què es reconeixia la gran vàlua de Joan Beltran i la seua memorable aportació a la lingüística catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!