Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

12 de gener de 2008
6 comentaris

És possible la unitat d’acció de l’esquerra nacional (7): la Franja, l’Alguer, Catalunya del nord

Durant els darrers dies, he anat fent pública la meua anàlisi personal sobre la situació sociopolítica a diferents indrets dels Països Catalans i he apostat per una valenta unitat d’acció de les diferents formacions de l’esquerra nacional per tal de superar definitivament la via autonomista que ja no dóna per a mes, ja que Zapatero va impossibilitar-ho. Sóc dels Països Catalans i crec en la integritat territorial, amb la qual cosa no puc oblidar cap dels territoris de parla catalana, malgrat que el panorama polític en què es troben alguns d’ells sigui encara més complicat. De fet, en alguns llocs del nostre país es pot fer únicament un treball de caire cultural i lingüístic i encara no hi ha els fonaments per fer una tasca política des de la vessant nacional.
A la ciutat de l’Alguer el moviment catalanista no està estructurat políticament, ja que està basat en diverses associacions culturals que treballen per la difusió de la llengua. L’Obra Cultural de l’Alguer s’encarrega de tirar endavant diferents projectes interesants com l’escola d’alguerès Pasqual Scanu, la revista "L’Alguer" i altres activitats de recerca històrica. Té entre els seus impulsors l’exsíndic Carles Secchi, el poeta Antoni Canu, i l’historiador Mn. Antoni Nughes. Òmnium cultural a l’Alguer aplega tot un seguit d’activistes culturals, lingüistes i professors, que tiren endavant l’escola de català Maria Molinari. Gustau Navarro, Guido Sari, Luca Scala són alguns dels activistes culturals que mantenen viva la flama de la catalanitat a l’Alguer.  Desconec, però, que hi hagi cap mena d’estructuració política catalanista.
A la Catalunya nord, estan implantades les seccions locals d’ERC i de CDC, que dirigeix un antic company independentista Jordi Vera, recollint l’herència d’Unitat Catalana, el partit històric del catalanisme al nord. La seua relació personal i política és sempre difícil, ja que sembla que per proximitat geogràfica estiguin una mica contagiats  de les tensions principatines d’aquestes formacions. Novament ens hem de lamentar d’aquest fet, ja que l’estat jacobí francès és implacable i, davant del seu jacobinisme, caldria també una impecable unitat d’acció catalanista.  Hi ha diversos alcaldes catalanistes englobats en vàries agrupacions electorals. També hem de lloar el paper jugat per les escoles  escoles Bressola i Arrels, quant a la difusió de la nostra llengua i pervivència de la catalanitat.  
A la Franja de ponent també tot s’estructura a través d’associacions culturals, com el Consell de la Franja o l’associació cultural Matarranya, que permeten la difusió d’una literatura incipient i de la interessant revista "Temps de Franja". Hem de valorar molt positivament la implantació dels Casals Jaume I en diverses poblacions d’aquestes comarques. Políticament però, hi ha una total manca d’estructuració, per la qual cosa hi ha molts catalanistes que fan cap a les llistes del PSOE o de la Chunta Aragonesista. És una llàstima que els partits nostrats no aconsegueixin fer forat a la Franja, amb la qual cosa és un territori que queda políticament molt desestructurat des de la banda catalanista. Desconec cap articulació catalanista al Carxe, només tinc coneixença de llibres sobre el fet lingüístic. Parlaré més abastament d’aquests territoris en una propera secció.
La complexitat dels Països Catalans és tan gran que porta fins i tot al desconeixement territorial i a l’alienament de la problemàtica d’altres zones enquadrades en una altra jurisdicció. La història ens ha castigat i ens ha dividit. Davant d’aquest panorama, cal fer un esforç ideològic important per tal d’encarar la necessària unitat esquerrana nacionalista.

  1. Esperant que un altre dia faci un comentari més extens respecte aquest territori, com prometeu: Solament som uns 90.000 habitants mal comptats, per tant l’incidència d’un partit catalanista seria molt petita, tot i això no s’ha de defallir ja que a les municipals es podria fer forat… Per altra banda,  PP, psoE i Par son en essència anticatalanistes purs i dur a l’Aragó… La CHA del "simpàtic" Labordeta no és "roba neta", fa un paper semblant al psoE català: "Sí, però no, tot el contrari"… Som l’únic territori de tot l’Estat (excepte el Carxe) en que el català no és idioma oficial amb molts anys de govern del psoE i un President que parla català… Tot i així, n’hi ha uns quants que seguim lluitant per la nostra cultura, no ens convé GENS que per aquí aterrin partits catalans (que ens ajudin indirectament: SÍ i MOLT), encara estem en la fase de convencer a la gent que som de cultura catalana ja que la alineació secular ha fet perdre els referents i l’imaginari català; convencer-los de que son catalans haurà de ser en una fase posterior, si hi som a temps. Un altre dia podem parlar dels atacs que rebem per part d’estaments oficials i oficiosos, Esglèsia,…

  2. Hola emigdi,
    a la part on parles de la Catalunya Nord no està massa ven explicat la situació política en aquest territori.

    Un dels col·lectius més actius que hi ha en aquest territori és la’Assemblea de joves agasallla. L’Agasalla és el grup de joves del Casal Jaume Ier de Perpinyà. Se va
    crear l’any 1999, i se va tornar a engegar al 2006 després d’uns anys
    d’hibernació.
    A part, també hi ha el grup dels Maulets, que cada any a la manifestació del Correllengua de Perpinyà comta amb el bloc més animat i nombrós.

    També hi ha el Nucli del Sepc(Sindicat d’Estudinats dels Països Catalans) a la universitat de Perpinyà.

    Crec que és indispensable tindre presents aquest tres col·lectius per fer un anàlisis política de la CAT-Nord, ja que són els que aporten més dinamisme social i d’activitat al carrer. En canvi ERC i CDC simplement és preocupen de treure 4 vosta cada 4 anys.
    A part també és importan la presència de les escoles bressoles i altres grups que conformen el moviment catalaniste.

    Salut!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!