Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

9 de gener de 2008
2 comentaris

És possible la unitat d’acció de l’esquerra nacional: PSM i altres formacions balears i pitiüses (5)

Bandera del PSM-Entesa Nacionalista

En el post d’avui no puc parlar dels partits i de les coalicions polítiques amb el mateix coneixement de causa que en els anteriors, per òbvies raons geogràfiques i pel fet que no hi he tingut vinculació personal directa. Tot i això, mai no m’he sentit aliè a la situació cultural i  política de cap indret dels Països Catalans, amb la qual cosa puc dir que fa molts anys que segueixo atentament la trajectòria de partits d’arreu del país, també dels balears i dels pitiüsos. Les darreres notícies que ens arriben de les illes, quant a estructuració d’una aliança política amb contingut nacional, són força positives. Sembla que es va pel bon camí i es deixen enrera rivalitats d’antany i enemistats personals, de la qual cosa ens hem de felicitar tots plegats. Tant de bo aquest camí es pogués seguir al Principat de Catalunya i al País Valencià, la qual cosa sembla un xic més complicada.
La coalició que formen el Partit Socialista de Mallorca-Entesa Nacionalista de Menorca ha estat l’emblema del nacionalisme a les illes des de la Transició. Ha comptat amb històrics dirigents com Mateu Morro i Damià Pons, mentre que en l’actualitat presenta polítics de prestigi com Pere Sampol o Biel Barceló. El PSM sempre ha tingut una forta vinculació amb els moviments culturals de les illes i es mostra com un partit molt consolidat socialment, que no ha deixat de tenir els tradicionals alts i baixos electorals de les formacions nacionalistes.
Per a les darreres eleccions autonòmiques es va formar el Bloc per Mallorca que agrupava diverses formacions de l’esquerra. Ara, en canvi, de cara a les eleccions estatals s’ha creat un agrupament electoral que compta amb el suport de les formacions que demanen un major autogovern, que inclou Entesa per Mallorca i ERC, a més de la dretana Unió Mallorquina. Veig amb molta simpatia l’ideari d’Entesa per Mallorca, una formació jove amb un clar contingut cultural i ecologista, mentre que ERC s’està consolidant a les illes, la qual cosa em felicito donada la meua militància i pel fet que crec necessària la presència dels partits nostrats arreu dels Països Catalans.  Malauradament, no ha estat possible incloure Esquerra Unida a l’acord, ja que aquesta formació no ha acceptat la presència d’UM, el partit de la carismàtica i controvertida Maria Antònia Munar (aliada de CiU). És una llàstima, ja que donada la gran supremacia dels partits d’abast espanyol, els partits nacionalistes i EU podien presentar una alternativa illenca completa, amb uns quants punts programàtics de consens que no hauria de ser tan difícil d’aconseguir. Sabem de la dificultat d’agrupar diferents sensibilitats, però davant del jacobinisme del PSOE i de la dreta cavernícola del PP, cal aquesta mena d’unitat d’acció arreu de la nació catalana.
Esperem que aquesta aliança electoral tingui uns excel·lents resultats, i que s’aconsegueixi ampliar amb d’altres formacions pitiüses com Eivissa pel Canvi i Gent per Formentera, per tal que tots plegats puguin aconseguir una veu illenca amb "parla catalana" al Parlament d’una casa estranya com és l’espanyol.
La unitat d’acció dels partits nacionalistes, esquerrans i verds de les illes hauria de ser un espill per a les altres formacions polítiques nostrades, donat que tot consisteix en superar obstacles que de vegades no són insalvables.

  1. Molta de gent a Mallorca també ens felicitam per que s’hagi pogut aconseguir la coalició de partits nacionalistes per a les properes eleccions espanyoles, però convé aclarir que ni Entesa per Mallorca, ni ERC ni UM acceptaven la inclusió de cap partit polític d’àmbit espanyol, i EU ho és, i això també ho comprenem bé uns quants mallorquins. En qualsevol cas moltes gràcies pel teu sentit de país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!