Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

26 de novembre de 2007
4 comentaris

1 de desembre: Clausura del Centenari de Joan Cid i Mulet

Dissabte 1 de desembre, tindrà lloc l’acte de clausura del Centenari del naixement de Joan Cid i Mulet. Ha estat un any atapeït d’activitats, durant el qual hem aconseguit recuperar la figura intel·lectual, literària i política d’aquest il·lustre jesusenc, que va ser regidor de cultura de Tortosa i Delegat d’arxius i patrimoni del govern de la Generalitat al Baix Ebre durant els anys de la guerra civil. Posteriorment hagué de sofrir un llarguíssim exili de 40 anys a Mèxic, durant els quals es va convertir en l’historiador futbolístic per excel·lència del país asteca.

En motiu del centenari, hem editat dos llibres sobre la seua persona i obra (La Catalanitat exiliada i Joan Cid i Mulet testimoni catalanista d’una ciutat i d’un temps), hem posat en marxa un portal literari (www.cidimulet.org). Altres actes d’interès han estat: organització d’un curs d’estiu de la URV sobre la literatura ebrenca de l’exili; celebració d’una fira literària al mes de febre; recital músicoliterari "L’escriptor inexistent" de la cantautora tortosina Montse Castellà; atorgació d’un carrer a Jesús amb el seu nom; iniciació dels tràmits per declarar-lo fill predilecte de la ciutat de Tortosa a títol pòstum; celebració d’una jornada del Club de lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo amb l’anàlisi de la novel·la "Destins"; jornada esportiva amb la participació del futbol base del Barça; homenatge a la seua figura a l’Ateneu barcelonès; xerrades als instituts ebrencs, etc. Ens sentim molt satisfets del resultat del nostre treball, ja que Joan Cid i Mulet és avui dia  un home conegut per la ciutadania ebrenca, mentre que a través de la xarxa internet l’hem pogut donar a conèixer igualment a la resta dels Països Catalans.

L’acte de clausura començarà a les 18.30 hores al saló de plens dels nous locals de l’EMD de Jesús. Donarem el tret d’inici amb una xerrada-col·loqui en la qual prendran part 5 intel·lectuals tortosins que el conegueren durant els anys 1960-70 i intercanviaren una nodrida correspondència: els historiadors Ramon Miravall i Jesús Massip, el pintor Jaume Rocamora, el polític Josep Subirats Piñana i el veterà periodista Carles Sánchez i Pastor (únic supervivent del grup de "Vida Tortosina" dels anys 1930, que aquell mateix dia complirà 99 anys).

Posteriorment arribarà el moment dels parlaments dels organitzadors del centenari i dels representants polítics institucionals. Quant al meu parlament, he volgut que fos un homenatge intens i emotiu a la figura de Cid i Mulet, un dels pioners del nacionalisme català vora l’Íber, amb la inclusió de poesies i frases cèlebres que el recordin com un gran amant de la nostra llengua i del nostre país.

Després hi haurà un petit recital poètic, que farem plegats Vicent Pellicer i jo, amb la recitació de 4 poemes del recull "I en faig bandera" (inclòs al llibre col·lectiu "Per un futur sense llàgrimes"), que vaig composar expressament per homenatjar la trajectòria vital de Cid i Mulet. Acabarem la vetllada amb la interpretació dels himnes nacionals de Catalunya i de Mèxic.

A la nit, hi haurà una lectura teatral de textos de Joan Cid i Mulet a càrrec del Grup de Teatre Planer de Santa Bàrbara. "Pretenen emmudir les veus" presenta textos de 6 obres de l’intel·lectual jesusenc.

  1. Gràcies a les accions lúdico-literàries que desplegueu els blocaires de l’Ebre he tingut ocasió de conèixer la figura humana i l’obra de Joan Cid i Mulet. Només puc fer que trametre-us la meva enhorabona per tota aquesta activitat d’enguany.

    Sé, Emigdi, que en aquest acte de clausura et toca llegir la carta que, des de l’exili, Joan Cid va adreçar a l’acalde franquista de Tortosa. Trobo que és un document excepcional que posa de manifest la vàlua personal i cultural de l’homenatjat. Segur que hi sabràs donar el to emotiu i solemne que l’ocasió mereix.

    Felicitats des de terres del Ter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!