Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

25 de juny de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Companys de lletres (18): Tomàs Camacho

Tomàs Camacho és un excel·lent poeta canareu i un dinàmic agent cultural. No cal dir que aquestes dues definicions imposen, i  no són gratuïtes precisament. Natural de Ponferrada (Lleó), treballa com a professor de llengua castellana a l’IES Sòl del riu d’Alcanar, població en la qual ha viscut durant els darrers vint anys.

És indubtablement una persona compromesa amb els diferents àmbits del camp poètic. Ha rebut nombrosos guardons per reculls poètics, entre els quals hem de destacar "Ikebanes a l’aire". Autor d’una llarga obra tant en català com en castellà, també s’ha mostrat actiu dintre del camp de la poesia visual pel qual demostra gran passió.

Tomàs Camacho és un apassionat de les lletres que treballa incansablement per la difusió dels treballs literaris a l’escola. Vaig tenir ocasió de compartir amb ell una jornada d’homenatge a dues novel·les canareves: "Jardins Ignorats" (1964) de Trinitari Fabregat i "A l’ombra del Montsià" (1933) de Joan Cid i Mulet, en el marc de la Setmana cultural de l’institut.  Vàrem intentar conscienciar l’alumnat de la importància d’aquests dos relats per a la població ja que són les dues úniques novel·les pròpiament canareves. Tant Cid i Mulet com Fabregat hagueren de sofrir un llarg exili que els allunyà d’aquell idíl·lic paisatge montsianenc que ens retraten en les seues obres, i volguérem homenatjar-los davant d’un públic juvenil que va descobrir que el seu poble també podia ser un objecte literari de primer ordre.

També va ser el convidat del programa radiofònic "Lletres Ebrenques", en el qual vàrem poder fer cinc cèntims de tot el seu entramat literari. A la vegada, vàrem poder homenatjat l’Alcanar literari que compta amb literats històrics com Josep Matamoros o Fina Mar, al costat d’autors actuals  com: Àngela Buj (la coneix molt bé), Agustí Bel, Baptista Beltran o Miquel Bort (caporal dels Mossos d’esquadra, autor d’un llibre no literari però imprescindible: "Com evitar un accident de trànsit").

D’altra banda, Tomàs   és membre de la Junta directiva del Moviment de mestres per la renovació pedagògica. Dóna fe, doncs, del seu compromís amb el camp de la docència. Aquest col·lectiu ha organitzat en els darrers anys dues jornades d’homenatge a dos grans cantors de l’Ebre: Jesús Moncada i Artur Bladé. 

Tomàs Camacho és un autor a tenir en compte i una persona de lletres amb la qual dóna gust de xerrar donats els seus alts coneixements culturals i el seu compromís amb la literatura: Va per tu, Tomàs:

Unes mans molt tendres que escriuen versos,/ uns cors ben savis que reciten poesia,/ una vida humil que exalta el dur treball/ el seu destí; una lluita constant/ per les lletres que omplen la vida/ car són una essència del viure./ Aquestes mans, aquesta consciència/ unes lectures amenes ara i aquí,/ – les flames i l’aigua – enllaçades,/ les hores del matí i la passió de nit./ I és el poema la fragància del ser/ que enraona el vers per ser feliç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!