Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

10 de juny de 2007
Sense categoria
1 comentari

Companys de lletres (3): Jesús M. Tibau

Jesús M. Tibau és un dels grans narradors actuals dels Països Catalans. Em permeto dir-ho, no només per l’apreci personal que li tinc, sinó perquè la seva incipient carrera literària així ho corrobora. Natural de Cornudella del Montsant al Priorat, resideix a Tortosa des de fa més de 20 anys, on treballa com a funcionari municipal. Escriu contes, i malgrat que com he dit anteriorment és funcionari, sempre diu amb ironia  que no aspira a "viure del cuento". Ha publicat els llibres "Tens un racó dalt del món" i "Postres de músic", a la vegada que ha participat en reculls col·lectius com "El brogit de l’Ebre" (Cossetània, 2003), L’altre Nadal (Aeditors, 2006), Estius a l’Ebre (Aeditors, 2007) i Contes coordinats (Montflorit, 2006).

"Postres de músic" el va consolidar literàriament, donat que va guanyar el prestigiós premi de narrativa curta Marià Vayreda, que atorga l’ajuntament d’Olot (Garrotxa), un dels millor remunerats de la literatura catalana. Reivindico aquest recull com un dels millors publicat per un autor ebrenc, donada la seva originalitat i talla literària. Amb Contes Coordinats va tenir la possibilitat de publicar al costat dels millors narradors actuals del país, amb la qual cosa feia un pas endavant literari considerable. Vivim a la perifèria de la perifèria i  als escriptors comarcals els és molt difícil fer-se un nom al rovell de l’ou de la cultura nacional.

L’amic Tibau disposa d’un bloc literari molt actiu des de fa poc, "Tens un racó dalt del món". Jo mateix el vaig engrescar a tirar-lo endavant durant la xerrada sobre "La blocosfera ebrenca" que realitzàrem durant la 1 Fira literària Joan Cid i Mulet al mes de febrer. En el seu bloc publica habitualment Jocs literaris que han esdevingut molt populars. També disposa d’una pàgina web com a membre de l’Associació d’escriptors en llengua catalana.

Jesús Tibau ha estat un dels fitxatges estel·lars que hem incorporat al Centenari de Joan Cid i Mulet. Ens ha ajudat moltíssim en l’organització de l’esmentada fira i en la difusió del nostre ideari. Com a coordinador del Club de Lectura de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa s’ha encarregat d’organitzar la lectura de la novel·la "Destins" (Mèxic, 1947) de l’intel·lectual jesusenc, que tindrà lloc durant el mes de setembre. Ha estat l’escriptor que més vegades ha pres part en el programa radiofònic "Lletres Ebrenques", ja que ens va acompanyar al mes de febrer per parlar del Club de lectura, posteriorment el 2 d’abril en motiu del centenari de Cid i Mulet, i el 17 de maig en l’homenatge a Joaquim Garcia Girona, durant el qual va fer el paper del gran poeta del Maestrat i de la Renaixença valenciana en l’entrevista virtual que havia preparat l’estudiós Òscar Pérez.

Entre els seus projectes de futur està l’edició d’un nou recull de contes, de la qual aquest cop se n’encarregarà l’editorial que més aposta pels autors de casa nostra, Cossetània Edicions de Valls, als dirigents de la qual només els puc dir: "Heu fet un excel·lent fitxatge".

Compartim amics i projectes comuns. Estem en el mateix carro literari. Ens apreciem i col·laborem mútuament. Formem part d’un incipient entramat literari que vol fer sortir l’Ebre català en el mapa literari nacional. Ens en sortirem???

L’any passat vaig realitzar la presentació de Postres de Músics a la Fundació El Solà de la Fatarella. M’encantaria ajudar-lo en una nova presentació del futur recull, ja que la lectura dels seus contes és un plaer. Va per tu, Jesús:

Narro quatre coses amb una ploma/ que sent l’ànsia creadora de món./ Visc amb lletres i amb paraules./ Estimo la vida i en creo de nova/ per viure intensament aquests jorns/ innats, de joia creativa, encenall!/ En el regust de l’anhel d’escriptor/ sorgeixen esperances eternes i vives,/ plasmen il·lusions que desperten un crit/ de lloança a la vida més vida.

  1. Gràcies de nou per les teves generoses paraules cap a mi i cap a la meva obra, que jo valoro molt, ja que t’has mostrat un entusiasta dels meus contes des del primer dia, abans que s’establís entre nosaltres una bona amistat. M’estimula molt per a continuar escrivint  poder comptar amb un petit nucli de "fans" entre els qual es trobeu tu i la teva dona. Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!