Poetes catalanes (150): Maria del Mar Bonet

Maria del Mar Bonet i Verdaguer va nàixer a Palma el 1947. És una cantant especialitzada en música tradicional, tant mallorquina com d’arreu del Mediterrani. Debutant com a cantant en els anys 60 va formar part del moviment de la Nova Cançó.

* És també pintora i ha editat el llibre de poesia Secreta veu amb pintures pròpies.
* ha publicat més de trenta discs al llarg de quaranta anys de trajectòria, que comença en la Nova Cançó i el grup Els Setze Jutges. Des dels primers discs ja prova de recuperar els cants tradicionals de les Illes Balears, de cantar la poesia culta dels autors en llengua catalana que més s’estima i de buscar les arrels comunes dels països de la Mediterrània a través de la música. És a partir de la recerca i de l’arrelament en la tradició que basteix amb una veu prodigiosa l’obra de cantant i de cantautora.
* Bona part de l’obra de Maria del Mar Bonet s’inspira en la poesia. El disc Amic, amat, per exemple, està basat en el llibre Les perles, de Jacint Verdaguer, que són els càntics del Llibre d’Amic e d’Amat de Ramon Llull posats en vers, reprenent el Càntic dels Càntics de Salomó, revestint-lo d’orientalisme.
* Ha publicat també un catàleg de pintures (La veu a la mà, 2006) i un llibre de receptes (La cuina de mumare, 2012).
A mig camí entre una trobada amb estudiants i un concert, Maria del Mar Bonet cantarà a Palafolls poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i d’altres poetes mallorquins.
* Ha estat guardonada amb: 1972: Premi I Gavina de la Costa Daurada1974: Premi Siurell de Plata, “Ultima Hora” de Mallorca.1974: Premi Fotogramas de Plata 1974: Premio Long Play de Oro 1974 1984: Premi Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. 1984: Premi de l’Académie Charles-Cros al Millor disc estranger editat a França. 1990: Premi Gabriel Alomar i Villalonga dels Premis 31 de desembre de l’Obra Cultural Balear. 1992: Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya. 1995: Premi Arts Magna de la Casa Catalana de Mallorca. 1996: Premi al Millor treball discogràfic per Salmaia, revista L’Espectacle. 1997: Medalla de la Ciutat de l’Ajuntament de Palma. 1999: Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears. 1999: Premi Alzina del GOB. 2000: Premi a la Mejor Canción en catalán per “Com un mirall” de la IV Edición de los Premios de la Música. 2002: Premi al Mejor Álbum de Música Tradicional-Folk por “Raixa” de la VI Edición de los Premios de la Música. 2002: Mejor Álbum en Catalán por “Raixa” de la VI Edición de los Premios de la Música. 2002: Premi Altaveu 2002.
2002: Premi Enderrock de la crítica al Millor Àlbum Folk-Noves Músiques. 2003: Premi Luigi Tenco (Premio Tenco per operatore culturale) 2003, d’Itàlia. 2003: Premi ARC a la Trajectòria Artística. 2004: Medalla d’Or de la Ciutat de Mallorca. 2005: Premi de Música Ciutat de Barcelona per Amic, Amat. 2005: Es proclama, Dia 5 d’agost, dia de Maria del Mar Bonet a Providence, (Rhode Island) EUA. 2006: Premi Bartomeu Ensenyat. 2006: Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona. 2007: Medalla d’Or del Parlament de Catalunya als “Setze Jutges”. 2008: Premi Maria Carta de Sardenya. 2009: Doctorat honoris causa per la Universitat de Lleida. 2010: Socarrada Major 2010 per l’Associació Cultural “Socarrats” de Vila-real. 2011: Premio Internacional Cubadisco de Cuba 2011: Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2010 2011: Miquelet d’Honor per la Societat Coral el Micalet de València. 2015: Doctorat honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. 2017: Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.2020: Premi Comte Jaume d’Urgell, atorgat per l’Ajuntament de Balaguer (ex aequo amb el programa InfoK)
Llibres publicats
* Bonet, Maria del Mar. Secreta veu. 1987. «Llibre de poesia amb il·lustracions de l’autora»
* Bonet, Maria del Mar. Quadern de viatge. «Quadern de viatge aplega totes les lletres de les cançons originals de Maria del Mar Bonet, al costat d’una tria molt representativa de les seves pintures: aquarel·les i pastels.» Bonet, Maria del Mar. Quadern de viatge / Cuaderno de viaje. Edició bilingüe català / castellà il·lustrat amb pintures de Maria del Mar Bonet. 2004. Bonet, Maria del Mar. La cuina de mumare. 2011.

BREU ANTOLOGIA POÈTICA

EL MEU POETA

Anit vaig somiar que anava a cal poeta
i li vaig demanar un poema per fer una cançó.
Li vaig demanar que em donàs unes paraules
com un vestit a mida pensat per lluir-lo.

La tarda era d’estiu i a l’hora de la sesta
dormien les paraules dins el seu menjador.
Anava despertant les que més m’agradaven,
les anava enfilant dins el seu mocador.

El poeta llançà el mocador a l’aire,
i així em naixien arbres plens de flors.
Les paraules hi penjaven totes juntes,
hi feien garlandes de tots els colors.

Ell era el poeta que jo m’estimava
i que em recordava tots els meus amors,
i amb aquella veu, per mi tan coneguda,
cantà una tornada de vells trobadors.

Aquella nit d’estiu a casa del poeta,
no l’oblidaré mai per molt que visqui jo.
La lluna ens ajudà a fer bona la lletra,
i a la matinada naixia una cançó.


Afegeix un comentari