Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

14 de juliol de 2020
0 comentaris

Poetes catalans (52): Miquel López Crespí

Miquel López Crespí va nàixer a Sa Pobla el 1946. És novel·lista, dramaturg, poeta, assagista, escriptor i historiador. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), soci de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca (ARMHM) i de l’Obra Cultural Balear (OCB).

* Ha publicat més de seixanta llibres de narrativa, poesia, teatre, memòries, novel·la i assaig. * Ha estat traduït a l’anglès, al castellà, al francès, al romanès i també al sistema braille (el seu llibre El darrer hivern de Chopin i George Sand).
* Dirigent de l’OEC -Organització d’Esquerra Comunista en els anys setanta, l’any 1978 entrà a formar part de la direcció del Partit Socialista de Mallorca (PSM) i va ser membre del consell de redacció de la revista dels nacionalistes d’esquerra, Mallorca Socialista.
* Va ser cofundador i vicepresident de l’Ateneu Popular Aurora Picornell i iniciador de la memòria història republicana.
* Va col·laborar amb Diario de Mallorca, Última Hora, Diari de Balears, Cort, La Nau, l’Estel, Sa Plaça, Temps Moderns, El Mirall, Mallorca Socialista… els suplements de cultura dels diaris de les Illes. Entre 1996 i 1998 va publicar més de dos-cents articles referents a la història de Mallorca en el Diari de Balears.
* Ha estat guardonat amb: “A preu fet”. Premi Llorenç Riber de Narrativa, 1972; “Planisferi de mars i distàncies”. Premi Ciutat d’Igualada de Poesia; “Ara a qui toca?”. Premi “Carles Arniches” de Teatre en català, 1972 (Alacant); “Final d’una història”. Premi Joan Ballester, 1972.; “La guerra just acaba de començar”. Premi Ciutat de Manacor de Narrativa, 1973. Reeditada el 2012 per Tigre de Paper Edicions; “N”. Premi Ciutat de Palma de Teatre 1974; “Autòpsia a la matinada”. Premi Ciutat de Palma de Poesia, 1975; “Les germanies”. Premi Especial Born de Teatre, 1975.; “Foc i fum”. Premi Marià Manent de Poesia, 1983; “Nit literària andorrana”. Premi Grandalla de Poesia, 1983; “Res no canviarà”. Premi Joan Fuster de Narrativa de Sueca, 1984; “Tretze contes”. Premi Rafael Catardi de Narrativa de l’Alguer, 1984; “Paisatges”. Premi Antoni Bru de Narrativa d’Elx, 1984; “Homenatge Rosselló-Pòrcel”. Premi Ciutat d’Alcoi de teatre, 1984.
“N”. Premi Pompeu Fabra 1984; “Cultura i antifranquisme” (1984); “Esqueixos”. Premi Ciutat de Castelló de Poesia, 1985; “Paisatges de sorra”. Premi Joanot Martorell de Narrativa de Gandia, 1986; “Acte únic”. Premi Teatre Principal-Consell Insular de Mallorca de Teatre, 1987; “Plou Torrencialment en tots els indrets d’aquesta història”. Premi Ciutat d’Olot-Marià Vayreda de Narrativa, 1987; “Notícies d’enlloc”. Premi de les Lletres de Mallorca, 1987; “N”. Premi Vila de Bàscara de Narrativa, 1987; “Capvespre”. Premi Vila de Martorell de Poesia, 1988; “Necrològiques”. Premi Ciutat de València Constantí Llombart de Narrativa, 1988; “L’obscura ànsia del cor”. Premi Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra de Catalunya Nord, 1988; “Malson”. Premi Joan Santamaria de Narrativa, Barcelona 1989; “Les Plèiades”. Nit Literària Andorrana – Premi Grandalla de Poesia, 1990; “Atzucac”. Premi Ciutat de Granollers de Teatre, 1990; “Dietari de succeïts de Mallorca”. Premi Ciutat de Palma de Narrativa, 1991; “El 92”. Premi Baltasar Porcel de Narrativa d’Andratx, 1992; “Vida d’artista”. Premi Serra i Moret de Narrativa de la Generalitat de Catalunya, 1993.
“Crònica de la pesta”. Contes; “Els poemes de l’horabaixa”. Nit Literària Andorrana – Premi Grandalla de Poesia, 1994; Per la traducció: “Las dispersas ausencias”. Premi Internacional de Literatura Antonio Machado; “Estiu de foc”. Premi Valldaura de Novel·la breu – Memorial Pere Calders, Barcelona 1997; “L’Amagatall”. Premi Miquel Àngel Riera de Novel·la, 1998; “Cercle clos”. Premi Ateneu de Maó-Joan Ramis i Ramis de Poesia, 2001; “La novel·la”. Premi Ciutat d’Eivissa de Narrativa, 2002; “Una guant de vellut negre: homenatge a Rita Hayworth”. Premi Miquel Martí i Pol de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2002; “El darrer hivern: George Sand i Frederic Chopin”. Premi Roc Boronat de Novel·la curta, 2003; “Lletra de batalla”. Premi Ciutat de Xàtiva-Ibn Hazm de Poesia, 2003; “El cant de la Sibil·la”. Premi Ciutat de Sagunt – Jaume Bru i Vidal de Poesia, 2005; “Les ciutats imaginades”. Premi Ciutat de Tarragona – Ramon Comas i Maduell de Poesia, 2005; “Calendaris de sal”. Premi Marià Manent, 2005; “La conspiració”. Premi Wenceslao Ayguals de Izco de Narativa de Vinaròs, 2006; “Premi Ciutat de València de poesia i narrativa, 2006; “Els crepuscles més pàl·lids”. Premi Alexandre Ballester de Narrativa de sa Pobla, 2009; “Gardènies en la nit”. Premi Josep Saperas i Martí de Narrativa de Granollers, 2009; “Les vertaderes memòries de Salvador Orlan”. Premi Vila d’Almassora de Narrativa, Almassora, 2011.
* Ha rebut el Premi de Poesia del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i el Premi Nacional de Literatura “Camilo José Cela”.
* Ha publicat catorze llibres de narrativa, dotze novel·les, vint-i-cinc poemaris, set obres de teatre i vuit obres d’investigació i divulgació. D’ençà començaments dels anys setanta ha publicat més de seixanta llibres.

Novel·la
”Estiu de foc”.1997; ”L’amagatall” 1999; ”Núria i la glòria dels vençuts”. 2000; ”La Ciutat del Sol” 2000; ”La novel·la” 2002; ”Corambé : el dietari de George Sand” 2004; ”El darrer hivern de Chopin i George Sand” 2004; ”Defalliment : memòries de Miquel Costa i Llobera” 2005; ”Damunt l’altura : el poeta il·luminat” 2006; ”La conspiració” 2007; ”París 1793”. 2008; ”Els crepuscles més pàl·lids”. 2009

Poesia
”Foc i fum” 1983; ”Les Plèiades” 1991; ”El cicle dels insectes” 1992; ”Els poemes de l’horabaixa”. 1994; ”Punt final” 1995; ”L’obscura ànsia del cor” 1996; ”Planisferi de mars i distàncies”. 1996
”Revolta” 2000; ”Record de Praga” 2000; ”Llibre de pregàries” 2000; ”Un violí en el crepuscle” 2000; ”Perifèries” 2001; ”Rituals” 2001; ”Cercle clos” 2003; ”Temps moderns : homenatge al cinema” 2003; ”Antologia (1972-2002)” 2003; ”Lletra de batalla” 2004; ”Calendaris de sal 2006; ”Les ciutats imaginades” 2006; ”El cant de la Sibil·la” 2006; ”Naufragis lents” 2008; ”Espai secrets” 2009

Teatre
* ”Autòpsia a la matinada” 1976; ”Homenatge Rosselló-Pòrcel” 1985; ”El cadàver” 1998; ”Acte únic”. 2000; ”Els anys del desig més ardent” 2004; ”Carrer de Blanquerna” 2006

BREU ANTOLOGIA POÈTICA

Llibertat
A A
Era la llibertat,
arribant,
inèdita,
amb olor de magnòlies o com d’una música o un
somriure,
una història ben nova que ningú no esperava,
com remolí sota els peus,
amb tota la lluminositat del safir
ascendit amb el seu propi esforç i alè.
La llibertat anunciant miracles,
immensos ecos que penetrarien
en la substantivitat geomètrica de la carn
reproduint l’hieràtic relleu dels nostres herois
incrustats en el fang de les artèries,
fluint eternament en la limfa dels corrents.
La llibertat retornant de l’oblit i les ferides,
aquí de nou,
generació rere generació,
sens descans,
infatigable,
ressuscitant les ombres amagades
en les escletxes dels murs,
vocals i consonants que s’ajunten, indicant el camí.
La llibertat,
pàtria antiga,
el matís exacte que esperàvem,
una mar remuntant dolors,
devorant els violents esglais de la mort.
La llibertat retornant,
travessant les senderes ondulants del desert,
cuca de llum dins dels nostres ulls a la deriva,
transformant-se,
lliscant,
crisàlide,
constel·lació de remors,
paraula-àliga dels cims,
llamp dintre l’ànima,
en plena gravitació,
engendrant ritmes,
devoradors imperatius sota la lleu carícia del mestral.
La llibertat formant prismes de foc,
bastint amagats furors dintre dels cors,
deessa de les maresmes i les infinites planures
de les nostres ciutats deshabitades.

Càntic en perpetu moviment
A A
és possible que ens erréssim somiant en profecies i endevins
inexistents passions
càntics en perpetu moviment
la ciència o l’amor com a fórmules màgiques
que ens ajudarien a canviar l’eterna trajectòria dels astres
és possible que només haguem bastit piràmides de pols
llunyanes impressions obscurament captades a les palpentes
senzilles evidències de caràcter transitori
perifèries inútils
repetides hipòtesis
la boirosa escletxa d’un esvaït heroisme
és possible que l’única veritat definitiva
sigui aquesta lluna nova amb sa quieta bellesa
les concretes cançons de les al·lotes que regressen de la feina
és possible que haguem perdut les millors apetències
rere fets que mai s’esdevingueren
meandres sinuosos dins la fosca
terribles sortilegis capaços
d’afaiçonar tota l’argila de la terra
és possible que l’única certitud
sigui ara el pes de la teva boca en la meva.

Cercle de foc
A A
on trobar l’aurora
el cercle de foc esperat
la madura innocència
la plaça amb neu a l’albada?
on anar enmig de tanta pols aferrada a les estrelles?
què fer enquimerat?
on l’arrauxat atzar?
s’arrapa mentida indefugible inundant racons i
avingudes
cicló d’aire mort desterrant vida i pensaments
serà possible furgar els colors
escapar del tedi programat
la cendra espessa que ens ofega
l’orba matinada que s’apropa
el dia orfe?
podrem cercar cucs de llum
la sortida del laberint
el crit que rompi mansuetuds?
què fer encerclats de perills
espases
elms refulgents?
on les dreceres vibrants
el camí segur de les aus
la saliva de la teva boca
quan em despertaves entre lilàs
bastint signes atziacs
delers esclatants?
on l’amic
la llum revoltada
les exactes paraules que ens havien d’agombolar?
on la saviesa inexhaurible
aquelles ganes esbojarrades de viure
la blancor fervent
l’àmplia set pujabaixant escales?
què pensar després del plor
arribant des de cent naufragis?
on fugir
on amagar-nos
ara que la rosada del matí dissol promeses
els efímers juraments que creguérem abrinats?
ningú pels carrers en aquesta hora de la nit
ningú pels ravals de la ciutat deshabitada
ningú esperant
l’arrabassada carn dels llavis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!