El meu Manel Ollé (9)

Biblioteca Tortosa - Recull de Premsa Local i Comarcal Terres de l ...

Al novembre de 2014, mentre estava en una reunió de la Junta territorial de les Terres de l’Ebre d’Òmnium Cultural, vaig rebre una trucada de la Fundació Carulla de Barcelona, mitjançant la qual em comunicaven que m’havien concedit el premi Actuació cívica. La meua candidatura l’havia presentada, òbviament, Manel Ollé. Em vaig quedar sense saber què dir, només preguntant “A mi?”. Realment era tot un honor, jo provinc d’un poble menut i el reconeixement m’arribava des del cap-i-casal, i per part d’una de les institucions més prestigioses dels Països Catalans.

El jurat havia estat format per quatre personalitats de la vida cultural catalana: Antoni Bassas, Vicent Partal, Damià Pons i Carles Duarte. Literalment van comunicar que havien volgut reconèixer la meua llarga trajectòria en la defensa i difusió de la llengua, cultura i la nació catalanes. Es tracta d’un dels premis culturals de més pes que es donen a Catalunya per distingir la tasca d’aquelles persones que han actuat i actuen  al servei de la cultura catalana. Creada l’any 1973, la fundació Carulla treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, amb la voluntat d’enfortir el sentit de pertinença.

El nostre company Emigdi Subirats rep el Premi d'Actuació Cívica ...

Saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona
El dia del lliurament va ser un altre moment màgic, per fer-ne la remembrança tothora. Em va acompanyar la família i també la direcció de l’institut al complert, així com una gran quantitat de literats ebrencs que resideixen a Barcelona, exalumnes de l’institut Benaprès de Sitges i de l’acadèmia Nessie School.
Vilaweb ho recollia de la següent maenra: La Fundació Lluís Carulla ha fet l’acte de lliurament dels Premis d’Actuació Cívica de l’edició de 2014  al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El batlle Xavier Trias ha presidit l’acte que ha reconegut la tasca dels guardonats d’aquesta 32a edició són Ester Bonal (Barcelona), directora de Xamfrà i El Teler de Música i membre de la Fundació l’ARC Música, Irene Coghene (l’Alguer), activista cultural per la llengua i la cultura alguereses; Montserrat Fontané (Girona), cuinera i mare dels cuiners germans Roca; Tomeu Martí i Florit (Palma), activista cívic, gestor cultural, periodista i escriptor; Rosa Serrano i Llàcer (Paiporta), una de les fundadores de l’Escola Gavina a Picanya l’any 1975, escola pionera en l’ensenyament en català al País Valencià, i Emigdi Subirats i Sebastià (Campredó), professor d’anglès i dinamitzador cultural de les Terres de l’Ebre en certàmens culturals.
Campredó ret homenatge a Emigdi Subirats

Manel Ollé durant l’homenatge a la Biblioteca Manuel Pérez Bonfill

Com a conseqüència del premi, des del govern de Campredó em van organitzar un emotiu homenatge el 29 d’abril de 2015. Era justament l’aniversari de la mama, que havia traspassat el 20 de març, feia poca més d’un mes. Durant el transcurs de l’acte, uns molt bons amics van anar fent la glosa: la bibliotecària ampostina Joana Serret, l’activista campredonenc Gerard March, la llavors presidenta d’Òmnium ilercavó Dolors Queralt i l’escriptor. Manel Ollé, que em va definir com una persona entusiasta, generosa, incansable, compromesa, enamorada de Campredó, de la Cultura i de la llibertat del seu país.

Manel Ollé va ser qui va injectar de benzina tota l’operació, en un acte de generositat veritablement inoblidable.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *