El meu Manel Ollé (6)

Homenatge a Manel Ollé

Manel OlléAmb motiu de la jubilació del professor i escriptor Manel Ollé i Albiol, la direcció de l’institut de Tortosa, l’AMPA del centre, el Departament de llengua i literatura catalanes i Òmnium cultural Terres de l’Ebre organitzen un acte d’homenatge que tindrà lloc el proper dimecres 15 de gener, a les 19 hores, a la Sala d’actes de l’institut de Tortosa.Es tracta d’un homenatge poètic, musical, literari, teatral i cultural, en el qual intervindran alumnes, ex-alumnes, professors, ex-professors del centre, els quals han tingut una alta vinculació amb Manel Ollé. Hem d’agrair la col·laboració del Departament de música, molt especialment, i la magnífica predisposició de tothom per tal que l’acte pugui ser entranyable i culturalment potent a la vegada. La persona encarregada de glossar la seua figura serà el professor i escriptor Manuel Pérez i Bonfill, gran amic personal seu.

Aquesta va ser la manera en què vam anunciar l’homenatge a Manel Ollé, que va rebre en motiu de la seua jubilació el 15 de gener de 2014. Des d’Òmnium cultural ilercavó vam idear el reconeixement, en el qual vam implicar molt especialment l’AMPA de l’institut, també la direcció del centre i el departament de llengua i literatura catalanes. L’acte va ser preciós, com popularment es diu, car l’havíem preparat a consciència. Va comptar amb la participació d’escriptors, exalumnes i professors que van voler dedicar-li unes paraules i amb l’assistència d’alumnes, companys del centre, i escriptors ebrencs. 

Manuel Pérez Bonfill al programa Tens Un Racó Dalt del Món

Manuel Pérez Bonfill

En primer lloc, els seus alumnes de batxillerat van recitar versos de poetes d’arreu dels Països Catalans, entre els quals el menorquí Ponç Pons. La glossa de la seua figura, com no podia ser d’altra manera, la va portar a terme el veterà Manuel Pérez Bonfill, el nostre professor de sempre, tan lloat perennement per Manel Ollé. Personalment, vaig recitar els poemes més clàssics dels que es fan i es desfan de l’admirat Gerard Vergés, acompanyat pel jove Ferran Benaiges al violoncel. Un espectacular passi de fotografies de natura de Vicent Pellicer van donar pas als parlaments.  Hi van intervindre:Jesús Sorribes, de part del Departament d’Educació; Ricardo Gascón com a president de l’AMPA; Francesc Lahosa, director del centre; Antoni Nolla, en representació del departament de llengua i literatura catalanes; personalment vaig representar Òmnium i remembro perfectament alguns dels mots que vaig pronunciar: .de jubilacions n’hi ha tots els anys, però aquest és un cas excepcional on s’homenatja a un gran literat”

Va arribar el moment una brillant part escènica que havia preparat la professora Manolita Nadal.Dos alumnes de batxillerat d’Arts escèniques van interpretar la cançó “Per què he plorat?” de Mar i Cel. Els fills de Manel Ollé, Josep i Cinta, acompanyats per la professora de llengua i literatura castellanes del centre, Esmeralda Ferré, van interpretar dos cançons, entre les quals “Sol Solet”. Finalment, l’alumnat de batxillerat d’Arts Escèniques van interpretar l’obra “Un bri de llum com l’esperança”, mentre que en finalitzar li van lliurar una branca d’olivera a Manel Ollé.

En la seua intervenció,  Manel Ollé, el nostre segon professor de sempre,  va agrair el fet d’haver estat alumne d’aquest institut, ja que molts professors li van fer agafar el goig d’aprendre i de saber. Va explicar que se sentia molt gratificat dels alumnes excel·lents que han parlat, va recordar que “el mestre no ha de perdre mai la paciència ni les ganes d’ensenyar, així com que “l’olivera és un arbre simbòlic del món, de l’esperança i de la immortalitat. Fent la seua habitual lliçó de vida ens va comunicar que “una escola és com una teulada, molt més que un mestre, un equip” i que s’endu un sac ple de records que l’acompanyaran tota la vida.

El colofó final, d’una jornada emotiva, va ser la degustació d’uns magnífics aperitius i copes de cava per part dels alumnes del cicle de l’Escola de cuina de les Terres de l’Ebre.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *