Diari de confinament (16)

Matí de dissabte, jorn de la neteja i d’enllestir casa, tal com es deia en els meus temps joves. Aquesta ha estat la tasca rutinària durant anys i panys. Les meues tasques han estat les d’agranar, fer la pols de la planta baixa, i netejar el carrer. Sembla que mai trobéssim el moment per fer neteja, però aquests dies, en canvi, va bé per a moure el cos, literalment. Ja no ho fem a contracor! A més, l’oloreta de net i la sensació d’ordre és veritablement reconfortant. Afortunadament, els condicionaments de gènere han canviat força. Ans l’enllestida de la llar les feien les mares i les iaies, i s’ensenyava a fer-la a les germanes!!!

Falla Quart - Turia 2012 - Volem Agranar - Jordi Palanca Marqués

Quant a la tasca feisbucaire,  farem cinc cèntims de la secció de paraules i expressions ebrenques. La del dia d’avui és força diverttida: ets més llépol que un gat d’hostal. Fa referència al fet que els gats dels hostals anaven farts, ben alimentats, amb la qual cosa no menjaven qualsevol cosa. L’expressió ha fet fortuna i ha retratat els animalets malcriats als quals els penjava la panxa.

He continuat amb la composició diària de 5 tankes de confinament, avui també a l’estil de l’admirat Manel Ollé, amb ús d’adjectius redundants i d’oficis antics. Igualment, he redactat l’apunt corresponent a la secció blocaire “El meu Manel Ollé”,  posant l’accent en els guardons que ha rebut per part de les administracions.

Jesús M. Tibau: 'La vida és un espectacle i pots trobar coses ...

Jesús M. Tibau

Després d’haver fet les correccions de deures de l’institut pertinents, sortosament ja quasi els he enllestits tots, he tingut dos converses telefòniques amb dos amics estimats: l’historiador xertolí Toni Cid i l’escriptor prioratí Jesús M. Tibau. Hem enraonat, òbviament, sobre les activitats casolanes que fem durant el confinament, sobre els nostres fills igualment confinats, i sobre quefers culturals que ens uneixen. A l’amic Toni li he comentat que l’alcalde de Xerta, Roger Avinyó, m’ha passat uns documents molt antics sobre la figura de l’apotecari il·lustrat Antoni Añón i Cortiella (1825-1919), sobre el qual he redactat una biografia que ja està cuinant-se al forn. Un data de 1905 quan el varen nomenar fill predilecte del seu poble natal, i l’altra de 2019, acta de l’ajuntament que notificava el seu traspàs. Veurem si som a temps d’incorporar-les al meu estudi.

Antoni Añón i Cortiella - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Antoni Añón

A les darreries del matí he pogut enraonar telefònicament amb un savi erudit, estimat igualment:  el lingüista i lexicògraf tortosí Joan S. Beltran i Cavaller. Sempre és un goig fer la enraonadeta amb ell, ja que és un pou de saviesa. Ha rebut moltíssims guardons, des del Grifonet d’Òmnium a la Creu de Sant Jordi, passant pel darrer premi Carles Salvador de l’associació Maestrat Viu. Ara faig la remembrança de l’entrevista que li vaig fer el 2011 al meu programa radiofònic Lletres Ebrenques, i el plaer que vaig tindre d’escoltar-lo.

Temps de collita, l'aportació de Joan Beltran a la llengua ...

Joan S. Beltran i Cavaller

Curiosament, després de parlar amb un dels grans investigadors del subdialecte tortosí de la llengua catalana, hem pogut mirar a TV3 un programa que portava com a títol dialectes. Hem gaudit dels diferents sons de la nostra llengua, com enraonen els mallorquins o els del Pallars. Ha estat molt didàctic veure com els mestres ensenyaven “llavorsí” als gaiots i a les gaiotes del Pallars Jussà. El dialecte pallarès és dels més curiosos del nostre domini lingüístic.

Sempre repeteixo la mateixa frase, el descans d’havent dinat. Alguns xiquets m’envien missatges wassapp i no puc tancar els ulls, ja que sempre els contesto. La relació que tinc amb ells és entranyable i m’ompli moltíssim. Al fet d’enviar un missatge ells diuen curiosament “m’ha obert” o “t’obriré”. De ben segur que en prendria nota el savi Beltran.

He fet la passageta per l’horta buscant espàrrecs. Ja n’he liquidat la gran majoria després de dies buscant pels mateixos indrets, però encara en tinc per a una altra bona truiteta. El fet de passejat permet alliberar el cervell. Si dins de casa t’ennuvoles, passejant et “desennuvoles”, verb que sí que està admès per l’IEC.

Olis i dibuixos de Francesc Llop i... - Biblioteca de Campredó ...

A la tarda, la recerca cultural m’ha portat a buscar imatges de quadres i dibuixos del pintor impressionista Francesc Llop i Marqués (Campredó 1873-Barcelona 1970). He fet moltes recerques sobre la seua vida i obra, però sempre em vénen idees al cap per tal complementar tot el material que tenim recollit.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *