Paraules ebrenques (28)

Resultat d'imatges per a "matalasser""

163. Matalap: és com anomenem  la part del llit que consisteix en una mena de sac rectangular de tela cosit de tots costats, ple de llana, cotó, escuma, molles, crin, expandit, etc., que serveix ordinàriament per a jeure-hi al damunt. Les persones que els cosien s’anomenaven matalapers o matalaperes.

Resultat d'imatges per a "treure's el son""

164. Desonnicar: és l’acció de treure’s la son del damunt, de desvetllar-se. Desonnica’t una mica abans de vestir-te i sortir de casa. Implica l’acció de rentar-se la cara i, literalment, treure’s les lleganyes per tal d’afrontar el dia en condicions. Hi ha qui diu desumicar, fenomen lingüístic semblant al que passa amb  ansumiar (somniar).

Resultat d'imatges per a "anar dormint-te""

165. Ansomicar: és l’acció d’agafar-te son, d’anar dormint-se i no poder fer res al respecte. T’ansomiques a classe, al cinema, davant del televisió o en una reunió, la qual cosa és una mica vergonyant.

Resultat d'imatges per a "sigala pene""

166. Sigala: és tal com s’anomenava popularment i familiarment l’organ sexual masculí, no tant sols a Terres de l’Ebre sinó arreu dels Països Catalans. Tot i que ha perdut ús, encara és una paraula usada i entenedora, sobretot en diminutiu de cara a xiquets menuts, sigaleta.

Resultat d'imatges per a "genoll""

167. Ginoll: l’ús fonètic que fem vora l’Ebre de la paraula genoll. Hi ha expressions com “empapat fins als ginolls”. També usem el ginollada, per exemple: vaig pegar una ginollada.

Resultat d'imatges per a "endavant""

168. Au pos: és una expressió altament usada vora l’Ebre que agafa connotacions força diverses. Pot ser una expressió d’encoratjament tipus “vinga”, però també de resignació tipus “au pos, fes el que et roti”.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *