Paraules ebrenques (24)

foto de Emigdi Subirats.

139. Reixos: una forma plural no normativa que s’usa vora l’Ebre per definir els reis d’Orient en expressions com: per reixos el dia de reixos, ja arriben els reixos, la cavalcada de reixos, la nit de reixos. No s’usa curiosament, en canvi, quan parlem dels reis que governem, la borbonada. És una construcció plural semblant a la que es fa en algunes zones del País Valencià en paraules com dillumsos o dijousos. També amb la paraula llapissos.

Resultado de imagen de fa feredat

140. Fa feredat: expressió usada com a sinònim de causa horror, fa un xic de temor. Provoca sensacions veritablement negatives en saber o veure alguna cosa. Com a exemple, escoltar la de Xerès o en Pere Sanxes.

Resultado de imagen de trola

141. Trola: paraula no normativa que equival a mentida, la qual té l’origen en la llengua castellana. En català també s’usa la paraula bola. Ets un “troler”, significa un mentider. Contar boles o troles, expressió altament usada per referir-se al fet que no et creus alguna cosa que t’han explicat. Quan sento trola o bola, em ve al cap ZP, mentider entre els mentiders dels que es fan i es desfan.

Resultado de imagen de predicar

142. Predicar: antigament s’usava el verb predicar en un sentit molt retòric: estic fart de predicar i no em fan cas! Feia referència a les queixes habituals del pare i la mare envers els fills quan se’ls demanava de fer una cosa i no la complien. Predicar s’usava com a repetició reiterativa d’un seguit de mandats que no eren escoltats. Ôbviament, també té el sentit religiós de prèdica.

Resultado de imagen de ses cul

143. Ses: paraula d’us habitual en un ambient col·loquial, sona com a vulgar, que fa referència al cul o al forat del cul. Era molt comú l’expressió: un, dos, tres… panxa, cul i ses. També en un ús més vulgar expressions grotesques com: quin ses! o quin ses sinó cagués! Tanmateix, en localitats com Deltebre és sinònim de cul.

Resultado de imagen de recordar

144. Enrecordar: ús no normatiu del verb recordar. No te  n’enrecordes o no te n’has enrecordat… d’alguna cosa. Fixem-nos en aquesta frase: no me n’enrecordo d’allò que m’has dit abans.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *