Paraules Ebrenques (19)

Resultado de imagen de molt dolent"

109. En garbo. És una expressió altament usada molt especialment a la zona deltaica. De fet, representa una exageració del contingut expressat. Exemple: És dolent en garbo (molt dolent)- D’altra banda, pot tindre un significat molt positiu com: Parla en garbo (molt bé), ho explica bé en garbo, juga bé en garbo. O com a la imatge: ja pots riure en garbo!

Resultado de imagen de somni

110. Ensumiar. Paraula no normativa que s’utilitza dialectalment vora l’Ebre per dir somiar/somniar. S’usen expressions com: ho has ensumiat, no ho hagués ensumiat mai, he estat ensumiant.

Resultado de imagen de arrogant

111. Poll revivat. És un adjectiu usat per descriure de manera despectiva una persona que ha guanyat diners en els darrers anys, i ja es creu sobtadament ser algú en la vida. S’usa molt als pobles, justament on es coneix l’origen familiar de cadascú a la perfecció. Té la connotació de ser cregut o arrogant. De fet, es pot entendre com algú discret que ha revifat gràcies al poder pecuniari sobtat.

Resultado de imagen de dona barbuda

112. Morro en pèl. Adjectiu despectiu usat per menysprear una persona que no et cau bé. Fa referència al seu aspecte físic decrèpit, se suposa que és a una dona amb pèls al bigoti. Tanmateix, també hi ha una mescla fonètica que porta a pronuncia la -n com a -m, quedant morrompèl. S’usa molt especialment per ridiculitzar l’actitud que té una dona davant de certs afers socials.

Resultado de imagen de despús ahir

113. Despús-ahir. És un adverbi de temps molt usat en bona part del domini lingüístic del català occidental, el qual es diu abans d’ahir en l’àmbit oriental de la nostra parla. També s’usa en altres expressions com: despús -demà o despús-anit.

Resultado de imagen de carnús

114. Carnús. Primerament, fa referència a un animal mort o carronya. Ha evolucionat per descriure de manera despectiva un home brut i  deixat.També fa referència a un home de cos fort però amb poc enteniment. Em recorda molt Iceta, quan sento aquest insult.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *