Paraules ebrenques (15)

foto de Emigdi Subirats.

85. Raconera: s’utilitzava per a definir una dona, normalment gran, que no llençava cap objecte. Tot el contrari, ho guardava tot en diversos indrets de la casa com les golfes, el magatzem o allà on fos de menester.

foto de Emigdi Subirats.

86. Xurriaca: estri per a pegar als animals de camp que consisteix en una vara generalment gruixuda que porta al seu extrem una cordeta, una tira de cuir. També s’animenen: suriaques, surriaques, o en masculí.

87. Sabut: a nivell de les comarques ebrenques s’anomena sabut a una persona arrogant, un set ciències que opina sobre tot allò que no sap. En canvi, a les comarques del Maestrat té tot el sentit contrari: una persona que sap el que diu i que té grans coneixements. “Mi-te’l el sabut”, expressió per ridiculitzar les pretensions d’alguna persona vora l’Ebre. “És molt sabut”, és tot intel·ligència sota l’ombra del Maestrat.

Resultado de imagen de onsot"

88 Onso. Paraula amb significats molt diversos. Primerament, pot fer referència a un home corpulent, a voltes acompanyat de l’adjectiu pelut, “onso pelut”. També té un ús despectiu a causa de l’aspecte físic de la persona. Tanmateix, també s’usa de manera afectuosa amb un to de broma: va, calla, onso… en el sentit d’exagerat o beneit.

foto de Emigdi Subirats.

89 Nemon o nemone: en català estàndard es diu anem-se’n o ens n’anem. És a dir, marxem del lloc on ens trobem. És altament usada per la població, si li busquéssim l’equivalent anglès seria let’s go. Per suposat, avui dia em ve al cap l’expressió: nemon d’Espanya més prompte que de seguida!

Resultado de imagen de perseguir"

90. Acaçar. Verb que significa perseguir insistentment. Sobretot s’usa en un sentit de joc juvenil. Juguem a acaçar-nos, a córrer un darrera els altres. S’acaçaven pel passadís… anaven corrent un davant i l’altre darrera pel passadís. Avui dia podríem tornar a usar frases com: ens acaçava la policia repressora.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *