Paraules ebrenques (12)

foto de Emigdi Subirats.

67. Femer: és el lloc en què es recullen i s’amunteguen els fems, cossos morts i despulles d’animals, plantes, escombraries i altres substàncies que es poden aprofitar com adob. S’ha de col·locar en un paratge còmode i de manera que s’hi puguin posar-se amb facilitat els fems tant sòlids com líquids, les escombraries, deixalles, etc. ja que de no fer-ho així el pagès pot perdre molts abonaments que desaprofita per distracció i manca d’economia. La seua extensió serà relativa a les necessitats de l’explotació. A un costat hi haurà el fem ja fet i en un altre la pila del nou. El terreny en què es formin serà ferm per tal que no es filtrin i perdin els líquids que es destil·len. En les zones càlides es disposarà en paratges ombrívols perquè l’ardor del sol no dissipi la virtut i eficàcia dels fems, evitant que s’acceleri la fermentació i descomposició i que així no s’evaporin gaires substàncies.

 68. Corriola: Eina de ferro amb forma de circumferència emprada per a pujar objectes amb l’ajuda de cordes o cadenes. S’emprava en els pous amb la finalitat de pujar els povals d’aigua a la superfície. La corriola també poa pujar objectes (cabassos amb panís, sacs de blat o d’ametles, etc…) a la planta alta dia emprar-se per d’un mas.

foto de Emigdi Subirats.

 69. Càvec: Eina agrícola semblant a l’aixada, però amb la fulla més estreta i una mica eixampladaa la part posterior, i de vegades proveïda de dues pues a l’altre costat de l’ull.

Resultado de imagen de plegant olives

70 Fer rotgle: expressió molt típica vora l’Ebre que té significats molt diversos. En l’àmbit agrícola vol dir anar netejant zones ermes, així com també quant al conreu de l’oliva fa referència a l’espai ja enllestit quan s’han plegat les olives. D’altra banda, també es refereix al fet d’estalviar, amb la imatge de posar dinerets a banda. Finalment, s’usa quan hi ha una menjada gran amb el significat d’esperar una miqueta per tal de tornar a tindre un rotgle vuit per omplir. En la pronunciació comarcal es fa silenciosa la -t.

foto de Emigdi Subirats.

71 Afigurar: paraula molt usada a la zona deltaica molt especialment, la qual té significats molt diversos. Té un ús molt específic entre la població del Delta de l’Ebre, que implica el fet de “no em fas cas” o “passes de mi”. D’altra banda, també té el significat de divisar o albirar, a la vegada que també s’usa per expressar que ha passat a algú per la imaginació alguna cosa que no és certa.

Resultado de imagen de tossut, tossuda

72. Aideós. És sinònim de tossut/tossuda. Una persona que s’entesta a tindre la raó o a fer una cosa d’una determinada manera malgrat els avisos d’altri. Té a veure amb la idea de tindre idees fixes i invariables, o de creure’s sempre en la seua pròpia veritat.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *