Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

30 de setembre de 2019
0 comentaris

Paraules ebrenques (7)

foto de Emigdi Subirats.

37. Negra: la caparreta de l’olivera o negra és un xuclador de saba que aconsegueix donar el color negre a la fulla.La femella adulta pot assolir unes dimensions de 3’4 mm, és de color gris i va enfosquint-se a poc a poc. Dóna una coloració negrosa. Els danys que provoca són greus, l’arbre perd sava mentre que la negra dificulta les funcions normals de les fulles. S’han de combatre les larves joves per controlar la plaga.

38, Borrassa: és una peça teixidausada en la collita d’olives, ametlles, garrofes o productes similars. Les borrasses tradicionals eren de tela de sac i tenien unes dimensions aproximades de 3 metres per 2 metres i eren feixugues i difícils de manejar. Plegades, eren voluminoses. S’extenien per bona part de la superfície de l’arbre en qüestió, s’escarrava o barroscava per tal de fer caure el producte al damunt, per després ensacar-lo. Les borrasses actuals es fabriquen de teixits de malla de plàstic i són molt més lleugeres que les tradicionals. Són de més bon manipular i ocupen menys volum quan cal plegar-les.

Resultado de imagen de pugó del cítric

foto de Emigdi Subirats.

39. Pugó: pronunciat col·loquialment com a “puó”, pertany a una família d’insectes. Són molt petits i es reprodueixen molt ràpidament. Xuclen la saba de les plantes, especialment de les fulles més joves, i provoquen l’enrotllament de la fulla. Alguns són greus plagues per a les plantes cultivades. Quasi totes les plantes de l’hort són sensibles a patir el atac dels pugons. La primera manera de combatre’ls és raspallant les fulles. En casos extrems existeixen en el mercat insecticides naturals. Una de les malalties que poden transmetre és la tristesa dels cítrics.

foto de Emigdi Subirats.

40. Guano: En moltes poblacions ebrenques anomenem guano a tota mena d’adobs o fertilitzants. Acadèmicament, guano és un fertilitzant orgànic provinent de les dejeccions d’aus marines, paraula incorporada del quètxua. Tanmateix, hi havia una marca d’adob que es deia Guano, en format granulat a base de substàncies orgàniques vegetals i animals. Resulta molt ràpidament assimilat pels conreus i millora la retenció d’aigua al sòl, a la vegada aporta els nutrients necessaris. És probable que s’hagi incorporat la paraula a partir d’aquesta marca, com és el cas amb altres productes on es confon la marca (danone) amb el producte (iogurt).

foto de Emigdi Subirats.

41. Sifó: és una mena d’instal·lació hidràulica que s’usa per transferir o mantenir un líquid. Tot i que l’aplicació més comuna dels sifons es troba als desguassos dels aparells sanitaris, també s’usaven per canalitzar l’aigua d’aljubs, a part dels típics que es trobaven als canals. En el cas dels més artesanals, vora pous artesans o aljubs, servien per fer sortir aigua d’una manera molt rudimentària però efectiva.

Resultado de imagen de cavar amb aixada

42. Cavar soques. Aquesta activitat es realitza mitjançant el treball amb l’aixada dls rodals de les soques on no poden entrar els tractors o altres eines com els motocultors. El de dos rodes és una màquina agrícola motoritzada d’un sol eix utilitzada per la llaurada superficial del sòl. Principalment es fa servir per llaurar petites superfícies. Es cava amb un xapo o una aixada, eines que permeten deixar totalment aclarides les soques d’arbres com l’olivera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!