Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

2 d'octubre de 2018
0 comentaris

El Fons pictòric Francesc Llop

Al tombant del nou segle des de l’Associació Cultural Soldevila vam tirar endavant la creació dels Amics de Francesc Llop i Marqués. que s’havia d’encarregar de la recuperació de part del llegat pictòric de l’il·lustre pintor impressionista campredonenc. Havia vist la primera llum a l’horta de Font de Quinto el 2 d’agost de 1873 i va traspassar a Barcelona el 23 d’agost de 1970, a l’edat de 97 anys, després de tota una vida dedicada al món de l’art, i amb èxits considerables com la medalla que va rebre en motiu de l’exposició internacional de Barcelona de 1928 amb el seu oli “El Llobregat”. Tanmateix, es va guanyar un molt bon prestigi com a un dels grans paisatgistes catalans de la centúria passada.

La nostra aposta ha estat exitosa ja que hem anat adquirint diversos quadres i dibuixos, a la vegada que s’ha realitzat un nou estudi biogràfic i un quadern escolar didàctic. El pas més decissiu va ser l’obertura de la Sala d’art que porta el seu nom, en el qual romanen exposades obres de la seua producció al costat d’altres provinents del premi de pintura F. Llop.

Des de l’escola d’art de Tortosa se n’han encarregat de la realització d’un destacat projecte de restauració preventiva, que ha permès detectar l’estat de conservació en què es troben els quadres. A finals de setembre varen realitzar l’explicació pública de la seua intervenció, la qual van acompanyar d’uns llibrets informatius i d’un destacat informe que conservem a la regidoria de cultura. L’acte va coincidir amb el lliurament per part de l’ajuntament d’un nou oli a l’esmentada associació que s’encarrega de la recerca de la seua obra, a la vegada que el vicepresident Domingo Martínez també va anunciar que n’obsequiarà un altre. Sens dubte, ens trobem davant de notícies extraordinàries: l’eixamplament del fons i un destacat projecte de preservació.

Ara ens toca gustosament continuar fent passes conjuntes amb els tècnics de l’Escola d’Art, els quals van valorar molt positivament l’existència i potenciació d’aquest fons pictòric, ja que poques poblacions menudes com Campredó disposen d’aquest important valor patrimonial. Tanmateix, ens podem sentir orgullosos que el treball realitzat ha donat els seus fruits, gràcies també a la gentilesa de col·laboradors i admiradors de la seua obra.

La sala d’art està situada al costat mateix de la Biblioteca Manuel Pérez Bonfill, al casal que porta el nom del pintor igualment. Es pot visitar durant l’horari de la biblioteca, però també posant-se en contacte amb l’ajuntament. La iniciativa va ser original, el resultat transcendental! Ens complau poder parlar d’uns fruits exquisits que dignifiquen la figura d’un gran artista, força reconegut a principis de segle XX durant la seua aventura mexicana i amb una destacadíssima trajectòria com a pintor impressionista a la Barcelona republicana i de la postguerra.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!