El meu Manuel Pérez Bonfill (10)

 • Vam poder gaudir d’un any carregat d’emocions, amb tota mena d’activitats literàries de gran nivell. Vàrem aconseguir fites ben importants que va poder viure en vida, per a satisfacció de tothom. No és poca cosa el fet que pogués veure com es concedia el seu nom a la biblioteca de Campredó, com esdevenia fill predilecte de la ciutat, com les tres universitats locals s’aplegaven per fer-li un reconeixement, o com els alumnes de l’institut l’homenatjaven amb una obra teatral sobre “Abusos del ritual”. A més, vam fer allò que més reivindicava el nostre professor: un escriptor s’ha de llegir, se li ha de reeditar la seua obra! Van veure la llum un nou volum narratiu i la reedició d’un de poètic. I la UOC obra una pàgina literària seua, que vaig poder redactar al meu gust, mentre Jordi Duran feia una feina magnífica amb el bloc “Els noranta de Manolo”, que ens serveix d’enciclopèdia per a la remembrança d’uns mesos d’alta càrrega literària.
  Després de l’any Manuel Pérez Bonfill, encara quedaven coses a fer òbviament. I vam posar fill a l’agulla d’immediat, no hi ha motiu per al descans! Personalment, em vaig encarregar de la realització d’una ruta Manuel Pérez Bonfill per recórrer els seus espais més referencials de la ciutat de Tortosa. Prèviament havia realitzat les de Joan Cid i Mulet (conjuntament amb Cinta Arasa) i Gerard Vergés. Vaig seguir aquests dos models.
  Endegant-la a casa seua, ens dirigim ràpidament al carrer de Cervantes i al d’Ernest Hemingway on ens trobem amb els refugis de la guerra de 1936-1939. Passem a visitar l’antiga seu de la revista Geminis, l’antiga escola de ballet d’Anna bel, per passar al seu carrer de naixement al costat de la biblioteca Marcel•lí Domingo, l’actual jutjat per recordar moments de repressió franquista, i l’antic escorxador on treballava la seua mare com a trossejadora. Continuem cap al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, centre de cultura i d’aprenentatge, per a posar el punt i final a la torre del Cèlio, al barri de Remolins, com a reconeixement a les tres cultures que han marcat profundament al llarg de les centúries la ciutat.
  Esperem poder-la posar en marxa ben aviat. De moment, va tenir una petita introducció amb els alumnes de literatura catalana de l’institut i el professor Pep pinyol en el marc de la festivitat literària de Sant Jordi.
  També em vaig encarregar de composar uns haikus amb imatges seues de diverses èpoques de la seua vida. Li vaig fer obsequi d’aquest “llibre enquadernat” el dia 8 d’octubre en què se celebrava un recital poètic al poliesportiu de Roquetes per condemnar la brutal agressió policial de la setmana anterior en aquell mateix indret. Per a grata sorpresa meua, aquest obsequi el portava la seua esposa al tanatori per recordar-lo amb imatges! Emocionant i inoblidable!
  Justament el dia 1 d’octubre va ser inusitat protagonista, prova de l’estima ciutadana. El van portar a votar al referèndum per la independència en la seua cadira de rodes a la seu de la UNED, al cèntric carrer de Cervantes. Després d’exercir el seu sufragi va sortir aclamat pel públic assistent, en un moment de màxima emotivitat per a tothom Amb el puny esquerre enlaire donava consignes a favor de la llibertat de Catalunya, totalment emocionat.
  Finalment, em vaig encarregar de compilar un nou volum narratiu. Es tracta de “Hemingway, prosas de Manuel Pérez Bonfill”. Serà el primer recull en castellà i ens l’editarà la seu de Tortosa de la uned. Inclou quatre contes guanyadors de certàmens literaris de la dura postguerra arreu de l’estat, cartes al seu amic Gerard Vergés i a l’escriptor barceloní Juan Goytisolo, i articles literaris publicats a la revista Gèminis. Vam donar-li aquest nom perquè inclou dos articles sobre el gran novel•lista nord-americà, i un estudi literari dedicat a la literatura dels Estats Units als anys 1950. Veurà la llum properament, i serà un altre gran reconeixement.
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *