Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

1 de maig de 2018
0 comentaris

Jornades del patrimoni històric de Campredó

Les Jornades del Patrimoni Històric de Campredó han tingut lloc entre els dies 28 i 29 d’abril i l’1 de maig. Organitzades per l’Associació Cultural Soldevila i la Regidoria de Patrimoni de Campredó, han comptat amb la participació d’unes 400 persones que han gaudit d’uns jorns carregats d’activitats en commemoració del 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre. A les 0 hores del 25 de juliol de 1938, l’exèrcit republicà va realitzar una maniobra de distracció que va acabar de manera tràgica amb la mort d’un miler de soldats en l’episodi més sagnant de la més cruel de les batalles. Aquest fet històric ens porta a la remembrança per tal de lluitar perquè no torni a succeir mai més res de semblant.

Enguany han comptat amb la col·laboració de les associacions Lo riu i Terra de Cruïlla, que han donat forma a la jornada anual “Fem memòria” en record de la Gran Batalla, la decisiva per a la derrota republicana. Des de l’organització es valora molt positivament el fet que altres associacions territorials hagin volgut col·laborar amb el govern de Campredó per organitzar unes esplèndides jornades històriques, així com també la col·laboració de l’associació de 4×4 de les Terres de l’Ebre en l’activitat de la visita guiada. La quantitat de persones participants i la qualitat de les activitats preparades són de destacar. En aquesta edició els actes van tenir lloc a redós de dos indrets de gran rellevància històrica: l’estació de ferrocarril i la Casa del Prat (construcció templera que era la casa gran de la Sotscomanda de Prat).

Dissabte 28 d’abril es va inaugurar una exposició de cartelleria de la guerra de 1936-1939, així com es va realitzar l’espectacle Cartes de Pàndols, de la Muntsa Planas i el David Jiménez, que van transmetre l’emotivitat d’un soldat que havia participat en la cruel batalla i es comunicava amb la seua estimada mitjançant epístoles emotives.

Diumenge 29 d’abril, malgrat les inclemències climatològiques, dos centenars de persones varen gaudir de la recreació històrica de l’exèrcit republicà, de la visita guiada als espais de la Batalla a Campredó (els grafits de la torre de Font de Quinto i les trinxeres de la Casa del Prat), i de l’actuació de la brigada intergeneracional que va apropar els càntics revolucionaris a la població. Un àpat col·lectiu va permetre enraonar sobre la tragèdia col·lectiva passada i enlairar nous actes commemoratius.

Dimarts 1 de maig, es va presentar el projecte de restauració de les muralles de la Casa del Prat, que també compta amb un projecte de rehabilitació de l’indret a càrrec de la Fundació Pere Mata, així com una altra presentació del soldat brigadista Armand Robert, que estarà exposat a la Torre de Font de Quinto en el marc d’un projecte d’interpretació d’El pas de l’Ebre.

Hem d’agrair la col·laboració de les entitats Lo Riu, 4×4 de les Terres de l’Ebre i Terres de Cruïlla, de l’historiador Marc March i de l’arquitecte Xavier Rollan, així com de l’artista amateur campredonenc German Machí,que s’ha encarregat del disseny del brigadista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!