Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

1 de desembre de 2017
0 comentaris

Quant al pintor Francesc Llop i Marqués

 

L’any 2000, com a preludi a l’estrena del nou segle, des de l’Associació Cultural Soldevila vam decidir fundar la Secció Artística Amics de Francesc Llop i Marqués, amb la ferma intenció d’intentar recuperar l’obra de l’il·lustre pintor campredonenc (Campredó 1873-Barcelona 1970), que va realitzar una carrera artística molt destacable durant la primera meitat del segle XX. Va estar relacionat estretament amb entitats molt prestigioses i dinàmiques de la capital catalana com: l’Associació d’Aquarel·listes de Catalunya, l’Arca de Noé (humorística, que aplegava artistes amb cognom animal), o la tertúlia d’Els Quatre Gats. Tot plegat, va esdevenir, indubtablement, un dels grans paisatgistes catalans del seu temps.
De seguida ens vam posar a treballar a fons i, sortosament, amb el pas dels anys ja comptem amb una molt bona col·lecció d’olis, aquarel·les i dibuixos, sota la direcció de l’esmentada associació que honora el seu nom, la qual està presidida per la pintora local Neus Arasa.
Justament enguany, des de la regidoria de cultura i patrimoni del govern de Campredó hem pogut realitzar algunes passes força importants quant a la difusió de la seua obra i l’ampliació de la col·lecció pictòrica. Llavors, ens satisfà moltíssim el fet d’haver pogut col·laborar de nou de primera mà amb un projecte magnífic i que està donant uns fruits molt positius. Tanmateix, podem parlar d’activitats de molt pes, que demostren que la promoció de l’obra i de la figura del campredonenc més universal és un dels projectes estel·lars de la nostra regidoria. Ens complau que aquest projecte estigui fructificant, en un moment en què tirem endavant iniciatives de molt nivell com: la creació de l’Arxiu Manuel Pérez Bonfill, que ens ha permès aplegar tot un seguit de documents en paper i audiovisuals per a l’estudi de l’obra poètica i narrativa del gran intel·lectual i escriptor, natural de la veïna ciutat de Tortosa; la campanya per la dignificació de la memòria històrica en homenatge a les persones que varen morir al camp de concentració nazionalsocialista de Mauthausen, a Àustria; i la promoció permanent del patrimoni templer campredonenc. Quatre projectes de notable qualitat que ens han de donar embranzida per col·locar Campredó en un lloc prominent dintre del panorama cultural de les comarques centrals dels Països Catalans.
Pel que respecta a la promoció de l’obra llopiana, en primer lloc cal resaltar el fet que els quadres de la col·lecció estan sent restaurats a l’Escola d’art de Tortosa, un projecte de la diputació de Tarragona, el qual és transcendent veritablement per a la preservació de les obres artístiques. A més, el passat 24 de novembre vam poder fer obsequi en un gran acte cultural a l’associació Amics de Francesc Llop d’una fotografia del pintor de quan tenia 77 anys, que és un dels pocs documents gràfics seus que es conserven. També els vam obsequiar amb un lligall amb fotos de quadres i dibuixos de l’autor, acompanyats d’uns haikus peronals a cada imatge. Tanmateix, ens complay haver pogut fer un pas endavant molt considerable amb l’adquisició d’un nou quadre que passarà a formar part de la col·lecció. Finalment, l’associació Amics de Francesc Llop organitzarà aquest el 16 de desembre una altra edició del Premi de pintura ràpida de caire bianual, en el qual hem col·laborat en tot moment.
La Sala d’art Francesc Llop està situada al costat mateix de la biblioteca Manuel Pérez Bonfill, en l’edifici del casal que també porta el nom del pintor. Compta amb obra pròpia de l’artista campredonenc, conjuntament amb altres de quadres del premi de pintura i algunes donacions d’artistes que han volgut col·laborar. És un fet singular que estem promovent tant com podem i del qual ens podem sentir extremadament satisfets.
El crític d’art barceloní Joan Basté va realitzar als anys 1990 una biografia de l’il·lustre pintor. Personalment, vaig poder realitzar un segon apunt biogràfic, en el qual vaig centrar l’atenció en la seua estada a Mèxic entre 1901 i 1910, que va ser especialment remarcable atès que va rebre crítiques molt valuoses sobre la qualitat de la seua obra i va ser guardonat amb premis d’il·lustració molt importants. A la vegada, vaig fer cinc cèntims de les seues exposicions vora l’Ebre als anys 1940 i 1950. Aquest estudi, encara inèdit, es guarda al preciós armari de la sala d’art. Déu n’hi do l’activitat a redós de la figura de Francesc Llop!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!