La Dama del Temple

LA DAMA DEL TEMPLE
Pili Cugat és la cantant que des de fa uns mesos dóna vida a personatges històrics com la Jueva de Tortosa, la Dama del Castell o la Dama del Balneari. S’ha especialitzat molt específicament en la representació de models de vida de la dona d’antany en cultures diverses que ens són ben properes. A partir d’una acurada recerca històrica, ha aconseguit fer reviure la història més humanitzada mentre destaca el paper de la dona en moments crucials del nostre passat col•lectiu. Un passeig històric pel Call Jueu de Remolins o pel de Falset, una visita a redós de la història pel Castell de la Suda tortosí, o el retrat de la vida senzilla en un antic balneari són objecte,doncs, d’un emotiu homenatge cantat.
Des de la regidoria de cultura i patrimoni de Campredó i l’Associació Cultural Soldevila hem promogut la creació d’un nou espectacle amb un altre personatge històric d’interès: la Dama del Temple, el qual s’estrenarà aquest cap de setmana en el marc de les Jornades del Patrimoni Històric. Som una població amb llarga arrel templera, que ens ha deixat dempeus dos construccions de gran bellesa estètica. La torre de Font de Quinto compta amb un imponent projecte d’interpretació, que narra les petjades del temps, en aquesta construcció del segle XIII que va ser restaurada l’any 2008 i que llueix la seua bellesa des de dalt d’un petit turó vora riu. La Casa del Prat llueix, en canvi, una escala de cargol que és una construcció pètria impecable, mentre que al seu voltant s’ha descobert tot un entramat emmurallat que la converteix en una construcció del màxim interès històric.
La Dama del temple farà un repàs a la vida medieval a través dels ulls d’una dona. Aquest espectacle s’intentarà exportar a altres poblacions d’arrel templera de les comarques centrals dels Països Catalans. Els càntics medievals i la vestimenta, els costums i els defectes adquirits, l’arrelament d’un model de vida que va fer dels castells i de les torres el lloc preeminent. Aquest espectacle donarà alta personalitat a l’edifici medieval, en el qual anteriorment ja s’havien celebrat emotius recitals i obres de teatre d’arrel històrica.
S’estrenarà el 30 d’abril, a les 22.30, i tindrà una segona sessió diumenge 1 de maig a les 18 hores. Serà en el marc de les Jornades del patrimoni històric, un certamen ja força consolidat que ha celebrat esdeveniments de notable interès com el 700 aniversari de la desaparició de l’Ordre del temple el 2012 o el 75 aniversari de la Batalla de l’Ebre el 2013.
Aquest any hem volgut fer un pas endavant considerable: promoure un espectacle artístic que atregui molta gent i permeti fer un molt bon retrat d’un temps a partir de la seua música i dels seus colors, de la seua ambientació i els seus menjars.
Les torres vigia de la riba de l’Ebre són tot un retrat d’un temps. Només a Campredó hi havia quatre, car han desaparegut la torre de Sant Onofre (dinamitada per l’extracció d’argila del terreny que ocupava) i la de Soldevila (bombardejada durant la guerra civil més incivil). A la veïna població de l’Aldea en trobarem tres més: Vinaixarop, la Candela, i la imponent de Burjasénia.
La Pili Cugat s’ha especialitzat en la realització d’aquests homenatges cantats i versats, i ens transporta en el temps a èpoques imprescindibles per entendre la nostra història actual i qui som. La Dama del Temple esperem que sigui un espectacle comentat, que ajudi una mica més a dignificar els edificis medievals campredonencs i ens doni benzina per continuar ideant tot tipus de projecte de reivindicació del nostre patrimoni històric.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *