Biblioteca Manuel Pérez Bonfill

En el marc de l’Any Manuel Pérez Bonfill, en què se celebra el seu 90è aniversari, el govern de Campredó ha decidit concedir el nom de l’il•lustre, professor, escriptor, director teatral, poeta i intel•lectual a la biblioteca municipal. És a dir, un homenot de lletres ha rebut el merescut homenatge d’esdevenir el nom de referència d’un centre de lectura i d’activitat cultural. Quan des de la Comissió creada en motiu de l’efemèride li vam comunicar la nostra idea li vam arrencar un significatiu somriure de la cara. Li suposava tot un reconeixement a una tasca literària esplèndida que l’ha convertit en tota una referència intel•lectual vora l’Ebre.
Dijous 21 d’abril va tenir lloc l’acte de concessió del nom, carregat d’emotivitat, en el qual van ser presents el veterà literat i la seua família. La nostra idea era donar a conèixer adequadament als ciutadans de Campredó la figura del professor. Primerament, vàrem organitzar una exposició d’exterior sobre la figura de Manuel Pérez Bonfill que pot ser visitada al cèntric carrer de Benicarló, i que consta de sis plafons informatius sobre la seua obra i personalitat. Posteriorment, el veterà literat rebia l’homenatge poètic-musical sobre la seua obra titulat Versos amb branques d’olivera”, una esplèndida glosa per part de diferents amics de lletres, mentre s’exhibia una exposició dels seus llibres de poesia i conte. Durant el moment Pérez Bonfill se li va fer obsequi d’allò que ell ha considerat més preuat al llarg de tota una llarga vida: un seguit de llibres, el veritable espill d’allò que ell va fomentar al llarg dels seus quaranta anys com a docent a l’institut de Tortosa, com a ell li agrada anomenar.
Des de l’Òmnium Cultural ilercavó vàrem decidir formar una Comissió per tal de fer-li un seguit de reconeixements en àmbits diversos. S’hi van implicar a fons les universitats, el consistori de la ciutat, la biblioteca Marcel•lí Domingo, el Consorci de Normalització lingüística a les Terres de l’Ebre, el claustre i l’AMPA de l’institut i l’Associació Cultural Soldevila. En l’àmbit institucional l’Ajuntament el va nomenar Fill predilecte de la ciutat al mes de gener; en l’àmbit acadèmic, les tres universitats amb seu a la ciutat (URV,UOC i UNED) el van homenatjar degudament a l’Aula Magna de la URV al Campus de les Terres de l’Ebre; mentre que amb la concessió del seu nom a la Biblioteca el govern de Campredó el situa al costat de grans literats que també honoren amb el seu nom diverses biblioteques de les comarques centrals dels Països Catalans: Artur Bladé i Desumvila la de Flix, Sebastià Juan Arbó les d’Amposta i Sant Carles de la Ràpita, Salvador Estrem i Fa la de Falset; i Trinitari Fabregat la d’Alcanar. Òmnium Cultural Terres de l’Ebre també donarà el seu nom a la Mostra de Teatre que organitza, com a homenatge al seu paper com a referent teatral durant dècades a la ciutat.
Una de les grans lliçons que ens donava Manuel, el nostre professor de sempre, era la necessitat imperiosa de llegir. Un estudiant de literatura, llegeix. Aquesta era la seua consigna implacable. Durant aquest Any Manuel Pérez Bonfill s’ha reeditat el poemari Giny d’aigua, per part de publicacions de la URV, mentre que l’AMPA de l’institut ha promogut l’edició del recull de contes La fira de sempre i altres narracions, del qual he tingut cura personalment. Apropar els llibres al públic és la clau per a donar a conèixer el personatge. Hi ha lliçons que mai no es poden oblidar i que hem tingut en compte tothora.
El seu nom a la Biblioteca, de ben segur, que no servirà exclusivament d’adornament. Des de la regidoria de cultura del govern de Campredó ens comprometem a fomentar els estudis de la seua obra i a fer recerca sobre tota la seua tasca literària i cultural. És a dir, la biblioteca es vol convertir en el referent per a qualsevol persona interessada en l’obra d’un dels grans literats catalans actuals.
Qualsevol persona interessada en la figura de Manuel Pérez Bonfill pot consultar els dos apunts biogràfics publicats per part de l’Agnès Pegueroles, en el treball de recerca publicar per la fira literària Joan Cid i Mulet, i per Xavier Garcia, a càrrec d’Onada Edicions de Benicarló.
El poeta, el narrador, l’home de teatre, el catedràtic de llengua i literatura castellanes, el professor de català per a adults, el cronista de la literatura catalana, el gran lector, l’intel•lectual, l’home de lletres… ens honora la biblioteca de Campredó. Assaborim els seus versos.
Beneït sigui el jorn i el mes i l’any/en què els poetes poden fer llurs versos/ vessats sobre la pau./ I beneïdes les muses. / Beneït el món farcit / de tantes il•lusions que a poc a poc/ s’omplen com un raïm./ I beneït el vit de bou/ que ens fa beure a galet./ Beneïts els beneïts,/ per fi; que hi són per a glòria dels vius./ Beneïts siguin./ Ara és l’hora/ -quan sembla que la tarda posa paranys al sol i se’ns ensorra-/ És l’hora -dic, amics- de fer-ne un llibre./L’escriurem de costums,/ puix que el meu poble és poble de costums,/ si no ho sabíeu.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *