Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

10 de novembre de 2013
0 comentaris

Un artista pessebrista de gran nivell, Germán Machí

Germán Machí

L’art és una cosa innata en la persona. L’artista neix i després es desenvolupa com a tal. Els nostres pobles compten amb tot un seguit d’artistes de notable qualitat en arts ben diverses. A Campredó comptem amb Germán Machí i Castells, artista pessebrista i de tantes altres possibilitats!
La feina de formigueta de Germán l’ha portat a elaborar pessebres d’una enorme qualitat. Durant deu anys va ser l’anima mater del pessebre monumental que es construïa a la parròquia Sant Joan Baptista per part del Grup pessebrista de Campredó, durant els quals homenatjaven l’art ebrenc i català, els edificis més emblemàtics del nostre patrimoni: des del patrimoni templer campredonenc, al romànic català o les ermites de la Terra Alta. Aquesta gran feinada el va consolidar socialment i li va donar un nom en l’àmbit pessebrista-betlemista. Va entrar en contacte amb les principals associacions pessebristes dels Països Catalans i va aprofundir en la seua tasca. Vaig poder elaborar per un web de Campredó una petita història de la seua feina amb un apunt fotogràfic de notable interès.
Enguany, a partir d’una estreta relació amb l’AMPA i la direcció del col·legi de Campredó, està elaborant un pessebre escolar col·lectiu, que de ben segur ens sorprendrà molt positivament. Novament, el seu didacticisme el portar a ensenyar als més menuts les possibilitats artístiques del pessebrisme.
Tanmateix hem de parlar de l’artista global. Germán ha pogut elaborar des d’un mapa de torres vigia de les Terres de l’Ebre a tot l’entramat estètic de les fires de Mestràlia i Curt-redó. S’ha convertit en un dels grans agents de Soldevila, l’associació cultural campredonenca que tira endavant un seguit de projectes esplèndids que converteixen Campredó en un primera espasa de l’espai cultural ebrenc. El seu talent i el seu caràcter d’autosuperació li permet elaborar productes d’una extrema qualitat. És el personatge incansable, el cervell del qual sempre està pensant en què fer properament.
El seu activisme cultural és més que remarcable: des de la fabricació de tot tipus de maquetes per a actes culturals, a estirar el carro per tirar endavant esdeveniments de notable pes com les Jornades en commemoració del 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre. És un motor en acceleració, que es complementa amb la perfecció amb la resta de companys de Soldevila.
Recentment, des d’Òmnium cultural estem tirant endavant el premi Lo grifonet, per homenatjar personatges de la nostra terra que fan una tasca imprescindible culturalment i socialment i que no han estat altament reconegudes. Lo grifonet és la mostra de l’olivera, l’embrió d’on surt l’oli posterior. Sortosament a nivell de les comarques centrals dels Països Catalans disposem d’una gran quantitat de prsonatges de nivell en tots els nostres pobles que poden optar al grifonet. Germán Machí és un grifonet en potència, com tants d’altres. Una persona que ens homenatja socialment amb el seu producte, la feina del qual cal difondre abastament ja que és de qualitat i fruit d’una motivació implacable. 
Si els pobles es construeixen a través de la feina laboral de la gent i de l’orgull de pertànyer a una comunitat, Germán és un dels nostres orgulls col·lectius campredonencs. Tot un goig poder col·laborar amb ell. El paper dels nostres artistes locals és imprescindible per a la bona salut d’una societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!