Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

23 de juny de 2013
0 comentaris

Mestràlia i Curt-redó, entramat cultural a Campredó


Els certàmens firals de Campredó (Baix Ebre), Mestràlia i Curt-redó, porten el segell cultural molt característic de l’Associació Soldevila, la qual enguany compleix 25 anys d’existència durant els quals ha promogut altament la literatura, la música, l’art i la festa. Es tracta de tot un entramat lúdic i de promoció cultural de primer nivell, que s’ha anat consolidant durant el darrer lustre i que ha permès portar al petit poble de Campredó reconegudes figures del món de la música popular, de la televisió i del cinema.

Enguany se celebrarà entre el 27 i el 30 de juny i compta novament amb una programació de la màxima qualitat, amb un premi inclòs als curtmetratges més ben valorats  pel jurat. Des de Soldevila ens enorgulleix el fet que estem difonent altament l’obra d’autors locals i comarcals, mitjançant una plataforma ideal com és el Curt-redó, la qual seria totalment desconeguda a casa nostra.

Mestràlia és una fira que aplega constructors d’instruments tradicionals  d’arreu dels Països Catalans. Compta amb una programació d’excel·lència que inclou  massives activitats folklòriques i actuacions musicals amb grups musicals de primera fila de la nació catalana.Normalment hi actuen glossadors i cantors, que improvitzen albades, la glossa mallorquina, el cant de jota. En aquests moments de innobles atacs o contra la llengua catalana o contra la unitat lingüística,el certamen Mestràlia hi barreja accents catalans occidentals, mallorquins-valencians-ebrencs- i catalans orientals. 

A redós de Mestràlia, s’han creat a Campredó un grup de dansa de jota, una colla de grallers i tabalers i un de capgrossos d’ambientació templera. Precisament aquest  és un dels grans èxits de Mestràlia com a  un veritable certamen que uneix suàviter, però fòrtiter les actuacions d’alt nivell amb la cultura popular d’arreu dels Països Catalans. L’edició d’enguany tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de juliol, i comptarà amb la presència del cantant Miquel del Roig, dels grups Ai Carai i Les Filomenes, i dels matarranyencs i terra altins Temps al Temps, a més d’un aplec de grups dansaires d’arreu de la nostra Ilercavònia cultural i una trobada d’instruments.
 
Davant del desastre econòmic que han provocat des de les altes instàncies polítiques i econòmiques, i l’apatia cultural tan vigent en moltes institucions, cal empenta, imaginació, bons contactes, molt bon savoir faire. Mestràlia i Curt-redó són tota una fita, col·loquen un petit poble en el mapa lúdic i cultural català, són plats forts de l’estiu a Terres de l’Ebre. Soldevila està al servei de la cultura catalana i de la nostra gent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!