Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

3 de gener de 2013
0 comentaris

Visita al taller de Joan Panisello

Dimecres dia 2 de gener, quasi en l’estrena de l’any, vàrem realitzar una visita entranyable i didàctica en família al taller del ceramista Joan Panisello, la qual feia temps que teníem pendent i ens feia una il·lusió molt especial. Al xiquet i  a la xiqueta els havíem explicat adequadament les grans qualitats de l’artista i estaven expectants per veure l’obra i el taller veritablement. 
No podria resumir la gran quantitat de sensacions que vaig tenir durant tot el matí, en què l’academicisme s’havia de coordinar amb l’amistat. Era una mescla d’admiració i sorpresa, varietat i bellesa, talent i abnegació. Amb aquests mots i adjectius m’anava fent el retrat d’un artista que admiro profundament per nombroses raons, i que ha aconseguit fruits magnífic gràcies justament a l’abnegació pel treball. Ens trobem davant d’un ceramista de primer nivell, que és capaç de crear les obres més diverses i extraordinàries, el currículum del qual l’avala abastament.  En altres articles s’ha de fer ressò d’aquest bagatge artístic que li   ha permès tenir un alt reconeixement, però la nostra intenció és una altra.
En Joan ens va anar fent cinc cèmtims de totes les facetes de la seua intensa carrera artística. Vam anar veien les produccions  concèntriques i les assimètriques, la col·lecció dels ovnis, el treball del coure i de la fusta, peces que té en gran estima i consideració… Novament la paraula varietat anava fent via i enlairava la nostra imatge personal de l’artista. Anàvem veient treballs diferents, amb formes extremadament ben elaborades. Ens explicava el mode de fabricació, les diverses tècniques que porten a una perfecció extrema, l’evolució que el procès creatiu comporta.
Ens quedava l’anhelada visita al taller, el veritable indret de creació. Ens va sorprendre de debò el forn artesanal d’autofabricació. I novament em van passar pensaments per la ment que porten a la idealització de l’artista global, aquell que enlaira l’exercici de creació  i que es demostra mestre en la fabricació d’eines ben diverses i peculiars. Aquest és el veritable retrat de l’artista, la polivalència en molts àmbits, el talent innat i implacable!  
Tot plegat, el taller es troba al costat d’un indret idíl·lic, on la retina capta la bellesa natural-agrícola amb facilitat i l’olor de taronger impregna tota mena de sensacions.
La visita final a la seua residència familiar ens va permetre  gaudir d’obra artística de nombrosos pintors catalans, també de diferents varietats d’art. És llavors quan com en un rodolí de sensacions m’anava creant les imatges del vidrier, del ceramista, del pintor, de l’escultor, de l’aquarel·lista o del dibuixant. Tot un retrat memorable de talent i perfeccionament, novament d’abnegació. 
L’obra de Joan Panisello ha rebut crítiques excel·lents per part d’experts i crítics d’art de moltes nacionalitats. La meua crítica seria casolana, però també cal. S’aniria omplint d’adjectius i remarcaria la capacitat imaginativa d’un ceramista total, que és capaç d’endegar tot tipus de treballs i aconseguir  un treball esplèndid.  Tanmateix, m’interessa destacar la faceta humana. Joan Panisello és un enamorat de l’art, el viu amb intensitat, s’accelera com un terratrèmol quan parla d’ell. Exterioritza totes les seues inquietuds i és tot un pou de creació. El temps és curt, curtíssim, per poder plasmar tot el que porta a dintre.
No cal dir que continuaré seguint de prop la trajectòria d’un dels grans artistes nostrats. I ja em van sortir nombroses idees de com difondre la seua obra, encara que sigui amb mitjans modestos. Tot suma, i tot fa feliç a l’artista.
El més important, una visita que recordarem la família plegats. I ara a llegir el llibre i els catàlegs que ens va obsequiar. Hi ha molt a aprendre, molt d’art a estimar. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!