Òmnium ilercavó i la construcció nacional catalana

Aquesta setmana està sent frenètica personalment quant a l’organització de tot l’entramat de xerrades i activitats al voltant de la Diada nacional de l’11 de setembre. Com ja he publicat anteriorment en aquest diari personal on line,  he de pronunciar la conferència institucional del municipi de Roquetes, amb el qual hi tinc nombrosos vincles. Primerament, la meua mare hi és nascuda, però la meua vinculació arriba quan bona part de la meua militància independentista d’acolescència i joventut es va desenvolupar a redòs de l’actual alcalde, Paco Gas, que dirigia un entranyable grup en el qual també estava l’amic Sisco Ollé, actual regidor de cultura. El fet de dirigir el programa Lletres Ebrenques, a l’emissora Antena Caro, és un lligam més, amb una població en la qual tinc molt bones amistats, la vida cultural de la qual segueixo de ben prop a través de les activitats de la Biblioteca Mercè Lleixà. El títol de la conferència és ben explícit: La llengua nacional dels Països Catalans. Apart de preparar-la a consciència, em permet recuperar nombroses vivències en positiu al voltant de la llengua de la terra, ja que és molt més important tota la fidelitat ciutadana al llarg dels segles (malgrat Nova planta, franquisme o Tribunal d’injustícia…) i l’enorme petjada literària que ens permet romandre entre les dotze més importants literatures del món, que totes les sentències que els espanyols puguin aprovar per racisme lingüístic. Properament, en publicarem alguns paràgrafs aquí al bloc.
Ahir la preparació de les xerrades va portar-me a Amposta per assajar amb les tres xiquetes (Alba Ramos, Paula Fumadó i Rosa Subirats) que llegiran el famós poema El Fossar de les Moreres, de Frederic Soler “Pitarra”. De ben segur, que la historiadora Cinta Montañés, una de les millors amigues i col·laboradores de les que es fan i es desfan, s’ha preparat una conferència esplèndida, on quedarà ben reflectit el seu magnífic coneixement de la història local i nacional. Serà demà dijous, a les 20 hores, a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó.
També ahir, a la nit, sota la Torre de Font de Quinto, vam assajar amb l’amic Jordi Caballé la lectura sobre la vida de Josep Oliver de Boteller, comte de Campredó, que morí com a conseqüència de la capitulació de Barcelona en la històrica data de l’11 de setembre de 1714. Vam preparar a consciència aquest homenatge, amb un adequat aprenentatge i recitació del text, també amb la part estètica de representar-lo com a membre de l’exèrcit popular de la Coronela. Un altre company de Soldevila, Gerard March, s’ha encarregat de la composició dels rètols informatius i de la música, formant el tàndem habitual que fem la gent de Soldevila en tots els actes on participem. La conferència ja la dono totalment per enllestida, ja que cada dia l’anava ampliant i finalment he dit prou. La impartiré de memòria, com en tinc costum, però he volgut redactar-la per tenir-ne un record d’un acte que hem preparat a consciència des d’Òmnium i en el que m’han ajudat els amics de Soldevila com sempre. Aquesta tarda he quedat per assajar amb els xiquets que llegiran el mateix poema que a Amposta. Es tracta de Rosa Subirats, Aleix Machí i Albert March. Estem assajant unes tècniques de recitació que, de ben segur, seran del gust de tots els assistents. Ens complau el fet d’oferir un acte molt emotiu a Campredó, amb l’habitual toc cultural i reivindicatiu de la nostra gent.
Diumenge arribarà el torn de la Conferència institucional de la presidenta d’Òmnium ilercavó, Dolors Queralt, a l’ajuntament de Tortosa, que porta com a títol Subjectes de la nostra història. No cal dir que em fa una il·lusió immensa escoltar-la, ja que transmetrà el missatge de la catalanitat lluitadora i intrínseca en el nostre poble, que ha lluitat històricament per la dignificació de la llengua catalana.
A la tarda, arriba el torn de dos noves conferències del cicle d’Òmnium, una al Pinell de Brai, que impartiré jo i també tindrà cobertura institucional, i després a Tivenys, que organitza Camí de Sirga i ens han convidat a Dolors Queralt i a mi. Al Pinell, he preparat la relació entre la història ebrenca i catalana, a partir de moments crucials com la Batalla d’Hibera durant les guerres púniques, fins a arribar a la Batalla de l’Ebre i als nostres dies. A Tivenys, la nostra presidenta fara cinc cèntims de l’activitat d’Òmnium a les comarques centrals dels Països Catalans, mentre jo em dedicaré a enllaçar el paper jugat per Òmnium històricament des de la seua fundació, a partir de moments clau durant el franquisme com van ser Els Fets del palau, la Caputxinada, el procés de Burgos o la fundació de l’Assemblea de Catalunya.
Finalment, aquests dies també tenim molta feina organitzant la Festa Estellès, del dia 17 de setembre, que se celebrarà de nou a Campredó, concretament al restaurant L’Ardiaca, el qual esperem que sigui un acte molt lluït. He estat preparant a consciència amb l’amiga Sílvia Panisello la recitació del famós poema Els Amants. També he estat lligant la presència de nombrosos poetes ebrencs.
I recordem l’acte de reivindicació central a casa nostra, com és la Marxa de Torxes per la independència, que tindrà lloc a Tortosa dissabte 10 de setembre a les 20 hores i al Castell de la Suda. Acte organitzat per la Comissió 11 de setembre, de la qual  formem part Òmnium i Soldevila, conjuntament amb altres associacions del territori ilercavó com Camí de Sirga (Tivenys), Casal Panxampla (Tortosa) i Casal Aixumara (Alcanar).
Molta història, molta poesia i molta reivindicació a redós de la diada nacional amb l’anhel posat en la independència dels Països Catalans.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *