Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

18 de setembre de 2010
0 comentaris

Llibres ebrencs (1): Miscel·lània en el 850è aniversari de la parròquia de l’Aldea

LLibre 850è aniversariMn. Víctor Manuel Cardona i Eixarch (Forcall, 1969), rector de Campredó i de l’Aldea, ha tornat a coordinar un llibre miscel·lani que inclou nombroses aportacions històriques de notable interès. Es tracta de Miscel·lània en el 850è aniversari de la parròquia de l’Aldea (1160-2010), que va presentar-se per la festa de l’ermita al mes de maig. Aquesta parròquia és una de les més antigues del territori ebrenc, ja que prové del segle XII. Una llarga història l’acompanya, al costat d’una població que no va poder constituir-se com a municipi fins a l’any 1983, quan va aconseguir  la segregació de Tortosa.
L’amic Víctor té la lloable qualitat de saber-se envoltar de notables personalitats quant a les seues empreses literàries i culturals. Tal com ja ens havia deixat palès en el seu llibre anterior d’homenatge miscel·lani al seu oncle, Josep Eixarch, veterà historiador de El Forcall (Els Ports), amb aquest llibre ens torna a sorprendre per la notable presència d’estudis històrics de gran interès, signats per importants historiadors de les Terres de l’Ebre i d’arreu del país.
Personalment, pel meu interès pel món templer o pels vestigis arqueològics, considero especialment remarcables els estudis del Dr. Joan Fuguet, (gran especialista sobre el món templer, fill del Montblanc),  sobre els dominis de la casa templera del Prat al terme aldeà, així com del Dr Antoni Virgili sobre l’Antic, de l’Almúnia andalusí als masos feudals, i de Mn.  Josep Alanyà sobre el lloc i el castell de l’aldea, propietat del Monestir de Benifassà. Tot un luxe!!! També hi ha aportacions interessants per part de coneguts historiadors ebrencs com Emeteri Fabregat, Jacobo Vidal, Albert Curto i J. Hilari Muñoz, que van des d’estudis sobre el poder medieval cristià, el segle XVI, per endinsar-se en l’època contemporània, a partir de la importància de la Societat  del desguàs de l’Aldea.
Els estudis lingüístics ens arriben de la mà del Dr. Pere Navarro (cambrilenc i professor del departament de filologia catalana de la URV), mentre que l’aportació sobre el folclore o reculls prals  locals ens arriben de la mà del propi Mn. Víctor, la Victòria Arasa o la filòloga local Carme Abril.
L’intrèpid coordinador ha buscat oferir-nos igualment estudis sobre religió, medicina, aigua, flora, plantes, arrosars, art, etc., a més dels darrers  flaixos d’actualitat on ciutadans de l’Aldea ens fan un  repàs a la història del butlletí municipal,  l’associació musical Verge de l’Aldea, la Societat Cultural i Recreativa Unió Aldeana, el Patronat de l’ermita o els dos col·legis. Ens trobem estudis signats per Joan Curto, Lluïsa Espuny, Isabel Gonzalvo, Simó Falcó, Amador Ferrando, Joaquim Vilagrassa, Joana Colomé, Josep Prades, Estefania Blanch, Maria Mestre, Montserrat Mola, Xavi abril; Jordi Pagà, Dr. Jesús Massip, Josep Felip Monclús, Lluís Pegueroles, Isabel Rodà, Ramon Cugat, Pere Rams, Josep M. Pérez o Mn. Alfons Monfort, anterior rector de l’Aldea.
Un llibre necessari, que ens aporten veus molt diverses sobre tot l’entramat que ha viscut el territori aldeà des de la constitució de la parròquia. Amb la imatge de la torre i l’ermita a portada. Mn. Víctor Cardona ha volgut fer una nova aposta literària d’alt nivell, i se n’ha eixit amb escreix. Els personatges més importants de la història de la població, els seus monuments i torres, la seua ermita, el seu territori agrícola, la riquesa lingüística, els goigs a la verge de l’Aldea, el sentiment religiós, la vida educativa, el camp futbolístic… un llarg seguit de temes que engloba aquest interessant recull de vida aldeana al bell mig de les Terres de l’Ebre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!