Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

1 de març de 2010
2 comentaris

Manuel Pérez i Bonfill rep el reconeixement del seu institut

Dimarts 2 de març, a les 12 del migdia, tindrà lloc un nou reconeixement a la figura del veterà escriptor tortosí, Manuel Pérez i Bonfill, el nostre professor de sempre, a l’institut de batxillerat de Tortosa, tal com a ell li agrada anomenar el centre on va treballar durant dècades.
L’acte consistirà en la presentació del recull Abusos del ritual, del qual vaig tenir l’honor de ser prologuista. També hi haurà una lectura de poemes i de textos per part  dels escriptors  Jesús M. Tibau i  Margarita Martínez, d’una alumna del centre i amb la meua col·laboració, mentre que una altra alumna ens acompanyarà musicalment. L’acte l’ha organitzat el Departament de llengua catalana, molt especialment per l’amic i professor Pep Pinyol. Personalment tornarà a complir-se un altre somni! Ja he confessat molts cops al bloc que durant els darrers mesos la meua passió literària es veu recompensada amb escreix per fets que recordaré sempre. Per a mi, podeer participar de primera mà en un homenatge a la figura de Pérez Bonfill és un veritable somni. Tal com deia Picasso en la seua cèlebre frase “Tot el que sé ho he après a Horta”, jo tot el que sé ho he après d’ell, quan era professor de literatura catatellana durant els meus anys de BUP i Cou, entre 1981-85. Era professor de castellà, perquè era fill d’ una època en que s’escrivia com es podia, la seua gran passió és, ha estat, i serà, però,  la literatura catalana.
L’any passat vam poder-li fer un grandíssim homenatge a l’EMD de Jesús quan va inaugurar la fira literària Joan Cid i Mulet. Després també a Roquetes, en el segon aniversari de la biblioteca municipal. Ara toca el reconeixement en una de les seues cases, l’institut on ell va exercir la docència i el seu mestratge excel·lent i carismàtic entre l’alumnat. I tinc novament l’honor de presentar personalment el recull… el somni continua i continua. És el reconeixement perenne a una persona d’altra cultura, que estima les nostres lletres i la nostra terra.
L’acte és personalment un autèntic plaer. És el meu matí lliure a  l’institut, dimarts, quan s’acabi de pressa cap a Sitges per les classes de la tarda. De ben segur, amb un magnífic gust de boca.
Que visquin les lletres ebrenques, que visca per sempre el mestratge de Manuel Pérez i Bonfill!!!

PD. D’instituts de batxillerat n’hi ha dos a Tortosa, ell sempre s’ha negat a usar el nom actual de l’institut on va treballar perquè és el d’un polític franquista. En aquell temps, l’altre institut de la ciutat, l’Ebre, només impartia classes de formació professional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!