Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

16 de juliol de 2009
6 comentaris

L’antologia Lletres de casa a la Casa Amatller

 

Dimarts 14 de juliol va celebrar-se a la Casa Amatller de Barcelona, al bell mig del Passeig de Gràcia,  una emotiva jornada de promoció de la literatura del Matarranya. L’acte, organitzat per l’Associació Cultural del Matarranya, va ser presidit per l’Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, amb la qual cosa li donava un significatiu suport institucional. Ens complau dir que la sala estava plena de gom a gom.
Primerament, es va realitzar un homenatge a Desideri Lombarte, el poeta de Pena-roja de Tastavins i acreditat agent cultural del territori, en motiu del 20è aniversari del seu traspàs. L’escriptor mequinensà Hèctor B. Moret va ser l’encarregat d’analitzar la figura de Lombarte, al qual va definir com la veritable anima matter del reviscolament del conreu del català a la comarca matarranyenca durant els anys 1980. Vàrem comptar amb la presència de la seua vídua, Rosalia Gil, i d’altres membres de la família d’aquest il·lustre literat que ens va deixar a una edat molt jove. Es varen recitar poemes i un text narratiu de la seua producció. També hi va intervenir Josep Miquel Gràcia, el president de l’Associació cultural del Matarranya i poeta, que va referir-se al mestratge de Lombarte en la majoria de literats del territori.
Seguidament, va tenir lloc la presentació de l’antologia poètica Lletres de casa, de la qual he estat compilador i prologuista. Va anar a càrrec de l’Oriol Izquierdo, el qual va destacar el fet que el llibre naixia amb voluntat d’abast de tot el país i de no quedar reclòs en l’àmbit local. Va felicitar-se per aquesta publicació que ha d’ajudar a difondre els autors de les comarques centrals dels Països Catalans.  
Quant a la meua intervenció, vaig voler fer un ràpid repàs històric a les lletres ebrenques des dels seus inicis. Hem estat terra de bons literats, els quals els ha estat difícil històricament superar la frontera física del Coll de Balaguer per tal de difondre la seua obra adequadament. Lletres de casa, publicat per Narch Editors de El Vendrell (Baix Penedès), recull diversos poemes anònims de veterans poetes com  Manel Pérez Bonfill o Zoraida Burgos; d’autors franjolins de notable qualitat com Hèctor B. Moret, Marià López Lacasa i Juli Micolau; i de poetes consagrats en l’àmbit de la literatura catalana actual com Albert Roig, Joan-Elies Adell, Andreu Subirats, Albert Guiu o Marià Lleixà, entre moltes altres veus poètiques de la nostra terra.
Va ser una jornada molt emotiva personalment, ja que  vaig poder compartir taula de luxe en la promoció de les nostres lletres. Una formidable notícia flotava en l’ambient: l’impulsor de l’antologia, el llibreter i blocaire Octavi Serret de Vall-de-roures (Matarranya) acabava de rebre el Premi Nacional de cultura per part de la Generalitat per la seua incansable promoció de la llengua i la literatura catalana.
Ha estat una de les jornades literàries més importants de la meua vida, carregada d’emocions que difícilment oblidaré, que m’encoratja a continuar treballant a tota velocitat per la llengua catalana i per la literatura ebrenca.

PD. A la foto, Hèctor B. Moret, Emigdi Subirats, Oriol Izquierdo i Josep Miquel Gràcia

  1. una nova alegria compartida!
    tinc ganes de tenir-la a les mans però just demà dilluns enfilo cap a Astúries a trobar la fresca i a enllestir la meva darrera novel·la juvenil.

    Digues-li a la Rosa que el projecte que ve després li agradarà molt.

    Una abraçada, Emigdi, i ja em diràs com puc tenir l’Antologia, vull dir, a quines llibreries la podrem comprar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!