Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Tornar la República a l’escola

En unes hores, els mestres comencem un nou curs. Un altre curs, diferent, gojós, nou. Els mestres i el seu paper principal a l’escola, i a la societat. Si fa molts anys vam tenir l’oportunitat de lluir una de les escoles més entusiastes a Europa, en els escassos anys de la República espanyola, i en canvi vam passar per això, per tant d’atreviment, un dels pitjors calvaris humans pel que fa al coneixement, per culpa d’un franquisme que dura i dura, ara gaudirem d’una escola entusiasta i capdavantera, que ja no li valen més excuses per ser capaç de tornar a lluir el major dels reptes: escola i llibertat? escola i democràcia? escola i república?

Coneixement, drets universals, democràcia, llibertat, encara són conceptes principals per començar un curs amb garanties. Recursos, eines, equips, i encara una majoria de la societat, no us penseu que no, d’esquena a la seua pròpia escola. Per retrobar els orígens, demà començarem en un dels horts de Picanya, un hort germà d’aquells que va acollir les colònies escolars de 1937-1939 que volien evitar la guerra feixista que assetjava la república i els xiquets. Durant tres anys, Picanya va obrir les portes dels seus masos per acollir unes colònies que eren un gran repte humanitari. Centenars de xiquets que fugien de la guerra van fer escola en aquests masos de Picanya, van aprendre a conviure, malgrat la dificultat i el terror. Fins que van ser desplaçats per encabir les brigades que fugien del front de Madrit.

Serà el primer curs que començarem en el segle XXI amb presoners polítics. Amb exiliats, amb una amenaça constant contra la llibertat, en canvi de tenir també l’escola assetjada. Per tot això els mestres també hauran d’estar preparats. Però, sobretot, per entrenar els xiquets a viure en democràcia i llibertat. Que ves si no és un repte capdal enguany.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, mestres d'escola per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent