Complicitats municipals

La política dels estats obeeix a directrius macroeconòmiques, per contra, les dels ajuntaments, a les necessitats bàsiques de la ciutadania.

Ja sabem que la “realpolitik” obliga a fer unes declaracions i impedeix fer-ne unes altres. Els estats, com a actors principals, no poden fer un pas en fals davant un altre estat perquè representen interessos molt amplis, generalment de caire econòmic, no necessàriament coincidents amb l’opinió dels seus ciutadans o dels valors democràtics que diuen professar.
Per això no hem d’esperar l’empenta, l’ànim o el reconeixement de cap estat fins que nosaltres no juguem a la seva lliga.
Dit això, però, en un altre nivell de poder, el municipal, allà on l’administració toca la ciutadania, hi ha més marge de maniobra d’uns i altres, i és aquí on podem interpel·lar els ideals democràtics dels nostres interlocutors.
Tenim centenars de municipis adherits a l’Associació de Municipis per la Independència, que, al seu torn, estan agermanats amb altres centenars de municipis arreu d’Europa i el món. Per què no fem servir aquests canals directes de comunicació d’una manera unitària i efectiva, fent arribar un missatge conjunt de la demanda social per la celebració d’un referèndum.
Els estats s’amotllaran a la “realpolitik” del moment, però abans que això, ja podem buscar la complicitat dels municipis agermanats i les seves ciutadanies, que com nosaltres, valoren i defensen un ideal democràtic de participació ciutadana en la presa de decisions.
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *