La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

Tortugues a la Flyhard

He tornat a la Flyhard, aquest cop a veure Tortugues, una comèdia negra que signa Clàudia Cedó i que interpreten quatre joves actors: Dani Arrebola, Àlex Brull, Clara Cols i Alícia Puertas. Un dels motius pels quals m’agrada aquesta sala tan petita de Barcelona és que abans d’anar-hi sempre em pregunto com deuen haver muntat el minúscul escenari de què disposen per escenificar una història. En el cas de Tortugues hi ha un llit amb dues tauletes de nit, una pissarra, una butaca i poca cosa més, però no es troba a faltar res perquè l’obra quedi ben contextualitzada.

Tortugues: la desacceleració de les partícules és una comèdia amb un humor que esdevé més negre a mesura que avança la història. Quan parlem d’experiments científics de resultats incerts amb persones és difícil fer broma, però el text de Clàudia Cedó aconsegueix tractar el tema amb delicadesa, elegància i sentit de l’humor, malgrat que no ens podem abstreure del que hi ha al darrere d’allò que ens fa riure. Dos científics ambiciosos i amb pocs escrúpols decideixen provar un medicament en fase experimental en un humà per observar-ne les reaccions. L’efecte que fa és que li desaccelera l’organisme fins a extrems insospitats.

Tortugues no deixa de ser una trama d’històries creuades, en aquest cas, les de dues parelles: la dels científics i la de les persones «normals». Els primers són brillants, ambiciosos i manipuladors, i els segons tenen una vida quotidiana, tirant a grisa, amb els problemes de la gent ordinària, però a diferència dels científics, que tendeixen a la megalomania i gairebé a l’autisme, la parella «normal» té la capacitat d’emocionar-se per coses petites del dia a dia. Els primers volen fer-se un lloc a la història, i els segons simplement volen viure la vida. El dilema, doncs, està servit, encara que s’amagui darrere d’una comèdia amb moments hilarants.

Tots quatre actors estan fantàstics, però és de justícia destacar l’enorme interpretació de Dani Arrebola, un actor que havíem vist a la trilogia dels Contra d’Esteve Soler, i que aquí fa el paper estrella de la persona que serveix de conillet d’índies als científics sonats. L’evolució del seu personatge, d’un home estressat i nerviós a convertir-se pràcticament en una planta és impressionant i molt divertida. Arrebola és un altre d’aquells actors que hauria d’estar pujant dalt de teatres més importants. Però també s’ha de parlar dels altres, perquè tots quatre formen un conjunt fantàstic, dirigit per la mateixa autora.

De fet, l’èxit de l’obra ha fet que es prorrogui un mes més del previst. La recomano a tothom perquè és una comèdia ben trobada i fa riure, però és més que això: és una reflexió sobre els límits ètics de la ciència.

Títol: Tortugues: la desacceleració de les partícules
Autora i directora: Clàudia Cedó
Intèrprets: Dani Arrebola, Àlex Brull, Clara Cols, Alícia Puertas
Espai: Sala Flyhard
Dates: del 20 de novembre al 12 de gener

Valoració: 4/5

Publicat dins de Teatre | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.