La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

Sunset Park al teatre

A vegades és complicat portar una novel·la al teatre, sobretot si l’acció passa en molts escenaris diferents i hi ha més d’una subtrama. Aquest és el cas de Sunset Park, de Paul Auster. Tot i que és ben lícit que un dramaturg adapti una novel·la per a teatre com millor li sembli i que en tregui trossos a l’hora de dramatitzar-la, a parer meu, Sunset Park no és precisament la millor novel·la per dur al teatre. Dividida clarament en tres parts que passen en dos escenaris del tot diferenciats, Ivan Padilla ha optat per mostrar-nos només la primera part i la tercera, i la segona ens l’ha anat mostrant a través de veus en off. Qui no hagi llegit la novel·la d’Auster potser veurà una obra rodona, però havent-la llegit, grinyola una mica. Cal reconèixer l’esforç d’Ivan Padilla per aquesta adaptació prou entenedora, però a vegades un pèl confusa.

Quatre artistes joves amb talent i pocs diners viuen en una casa ocupada a Sunset Park, un dels quals és el protagonista, Miles Heller, que amaga un secret que el traumatitza i el distancia d’un pare ric que el podria ajudar. Sunset Park s’emmarca en la crisi econòmica actual, però això és només el rerefons de l’obra, que pivota al voltant dels dubtes i els sentiments del protagonista. A través seu coneixem els altres ocupants de la casa i la seva xicota, que estima amb bogeria. Tots ells tenen escenes individuals que enriqueixen el text i li donen profunditat. Aquesta part Ivan Padilla l’ha resolt molt bé en l’espai minúscul del Teatre Gaudí.

Els actors de la companyia Retret Teatre, que ja vam poder veure l’estiu passat a Oceà d’Alessandro Baricco, donen vida als personatges d’Auster amb credibilitat en un escenari minúscul aprofitat al màxim on a vegades es confonen les diferents escenes. En definitiva, el Sunset Park obra de teatre és una peça de text i de personatges, on les accions i els escenaris queden difuminats. Si heu llegit la novel·la, l’adaptació teatral us quedarà curta, i si no l’heu llegida, en gaudireu molt.

Títol: Sunset Park
Autor: Paul Auster
Traductor: Albert Nolla
Adaptació i direcció: Ivan Padilla
Intèrprets: Dani Ledesma, Bàrbara Roig, Ramon Bonvehí, Lara Díez, Francesca Vadell, Maria Clausó, Ivan Padilla
Espai: Teatre Gaudí Barcelona
Dates: del 5 de setembre al 12 d’octubre

Valoració: 3.5/5

Publicat dins de Teatre | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.