La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

Paraules encadenades

Com molta gent, vaig veure Paraules encadenades al teatre Romea quan s’hi va estrenar, el 1998, amb Emma Vilarasau i Jordi Boixaderas. Tot i que no en recordava del tot l’argument, és una obra forta i dura que em va impactar prou. És una obra que amb només dos personatges i un sol escenari aconsegueix sotragar l’espectador a partir d’uns diàlegs secs i brillants. Per això quan vaig saber que la tornaven a fer, aquest cop al Jove Teatre Regina, vaig tenir clar de seguida que volia veure-la novament.

Aquesta vegada la interpretació ha anat a càrrec de dos joves actors, Christian Caner i Carla Mercader, que m’eren del tot desconeguts i que em van sorprendre molt gratament. La direcció tampoc no era del mateix Galceran, sinó de Gerard Iravedra, malgrat que Galceran ha actualitzat el text per a aquesta ocasió, setze anys després de l’estrena.

Paraules encadenades segueix sent aquella obra dura i plena de força que mostra un segrest i un assassí en sèrie sàdic i fred que s’acarnissa amb la víctima només pel plaer de veure-la patir. Setze anys després el text no ha perdut ni un bri d’intensitat per dos motius: perquè està molt ben escrit i té una trama sòlida, i perquè no tracta temes conjunturals. El gènere del thriller, amb un bon ritme narratiu, és infal·lible, i Galceran demostra que és un dramaturg de raça.

El muntatge del Jove Teatre Regina era molt sobri, tot just amb una taula gran, algunes cadires, una tauleta auxiliar i una pantalla de projecció. Tota l’acció recau en el diàleg entre els dos personatges, que va fent giragonses dialèctiques i va canviant de tema de manera més aviat dràstica. Els dos actors, Christian Caner i Carla Mercader, van interpretar amb convicció els dos personatges que tan aviat es desitgen com s’odien i aconsegueixen fer pujar i baixar la tensió de manera sinuosa, tal com requereix el text. Com a novetat, voldria destacar que un cop acabada la funció i els aplaudiments, en sortir del teatre, els dos actors eren a la porta per saludar i petonejar el públic. És una iniciativa original i interessant, tot i que sóc conscient que no és factible a tots els teatres.

És tota una llàstima que aquesta reposició tan reeixida només s’hagi pogut veure dotze dies durant el passat mes de juliol. Seria desitjable que tornés a la cartellera barcelonina durant la temporada propvinent, ja que estic segura que molts voldrien tornar-la a veure i per a d’altres seria un descobriment molt interessant.

Títol: Paraules encadenades
Autor: Jordi Galceran
Director: Gerard Iravedra
Intèrprets: Christian Caner, Carla Mercader
Lloc: Jove Teatre Regina
Dates: del 3 al 27 de juliol

Valoració: 4/5

Publicat dins de Teatre | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.