La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

Nit de reis a la Biblioteca

En el marc de l’XI Festival Shakespeare que aquests dies se celebra a la Biblioteca de Catalunya (del 23 al 29 d’octubre), una setmana completament atapeïda d’obres i altres activitats al voltant del gran dramaturg anglès, s’hi ha pogut veure una magnífica producció de la seva comèdia Nit de reis, en la interpretació de la companyia Els Pirates Teatre. Les cavallerisses de la Biblioteca de Catalunya, aquest espai entranyable que la perla 29 ha conquerit per al teatre, era un escenari absolutament idoni per representar-hi el clàssic dels clàssics, i així, sense escenografia, els actors han aconseguit omplir l’espai i delectar-nos amb una interpretació sensacional d’un text elegant, divertit, complex i ple de matisos.

Personalment, conec molt més els drames que no les comèdies shakespearianes, per tant, ha estat una ocasió d’or per endinsar-me en aquesta obra de la qual només sabia el nom. Encara que la majoria de comèdies clàssiques segueixin patrons similars, com ara el de fer sortir personatges disfressats i/o transvestits, Nit de reis és una comèdia fresca i enginyosa amb una trama bastida al voltant de dues parelles que no saben que ho són, amb molts personatges secundaris.

Els Pirates Teatre, amb actors que després hem vist en altres companyies, com ara Laura Aubert (la Kompanyia del Lliure) o Arnau Puig i Ricard Farré (La Padrina), supera amb nota la interpretació del fris de personatges de la comèdia. De tots ells m’agradaria destacar-ne dos: Laura Aubert, impressionant, que fa un bufó divertidíssim i incisiu i que a més a més canta i toca el piano, el violí, el contrabaix i la guitarra, i Arnau Puig, l’altre personatge grotesc, la riota de la casa de la comtessa. Tots ells són actors joves, però ja demostren taules per a un Shakespeare, que no és poca cosa. La comèdia flueix amb naturalitat, sense ni un bri d’impostació, no hi ha escenografia, però el recinte màgic de la Biblioteca acull meravellosament aquesta nit de reis. Els vestits són modestos i discrets, de manera que tota l’acció descansa sobre la paraula, però en cap moment no se’ns fa ardu ni estrany.

Després de veure un meravellós Romeu i Julieta al Teatre Akadèmia l’any passat, en unes condicions similars (però amb un espai força més reduït), m’he adonat que per a un Shakespeare ben fet l’única cosa imprescindible és conèixer bé el text i lliurar-se a la seva força sense voler fer-hi experiments estranys ni cap mena de violència. Els actors no declamen, simplement diuen un text que encara avui se’ns apareix fresc, malgrat que la situació sigui del tot inversemblant. Una comèdia brillant i rodona en una interpretació esplèndida en un escenari màgic formen un còctel inigualable que malauradament, només s’ha pogut veure un dia. Però els qui no hi hàgiu anat no patiu, perquè a partir del 10 de desembre el clàssic torna, aquest cop al Círcol Maldà, un espai gestionat precisament per Els Pirates Teatre. No us la perdeu per res del món.

Títol: Nit de reis
Autor: William Shakespeare
Direcció i dramatúrgia: Adrià Aubert
Intèrprets: Laura Aubert, Mònica Barrio, Queralt Casasayas, Bernat Cot, Núria Cuyàs, Ricard Farré, Xavi Frau, Josep Sobrevals, Lluna Pindado, Arnau Puig
Espai: Biblioteca de Catalunya
Data: 28 d’octubre

Valoració: 5/5

Publicat dins de Teatre | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.