La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

“El crim de Lord Arthur Savile”, d’Oscar Wilde, al TNC

És una obra enginyosíssima, per treure’s el barret davant la perícia de Wilde a l’hora de crear personatges, situacions, complicitats i malentesos. Abans de dir res més, he d’advertir els lectors que no m’agraden els musicals, i que hi vaig anar amb recança; ara bé, hi havia dos motius poderosos que m’atreien cap a aquesta obra: la seva autoria i el fet que es representava al TNC, que sempre és una garantia. La impressió que me’n vaig endur fou la d’una obra boníssima, que llàstima d’haver-la convertit en un musical, perquè l’argument i el diàleg són molt bons, i per a mi el teatre és text i prou. El teatre musical és l’òpera, i és tota una altra cosa.

Aquesta obra, argumentalment, és encara més perfecta que les que jo recordo de Wilde –Un marit ideal, La importància de ser Frank-, atès que no hi sobra ni hi manca res, cada personatge té el seu paper en el seu moment, com si d’una obra d’enginyeria es tractés. La història és enrevessada, hi ha aparences que no són el que semblen, i el ritme és trepidant en tot moment.

En aquest muntatge, l’espectacle de màgia esdevé el centre de l’obra, i és que el mag no deixa de ser-ne el personatge més important. Escènicament, és una producció molt ben feta; els músics tocant en directe els veiem en tot moment, però trobo una llàstima haver fet un musical d’aquesta obra. Els diàlegs són massa sucosos per a ser cantats i a voltes es perd alguna paraula que no s’hauria de perdre. Malgrat això, com a musical, a mans de la companyia EGOS Teatre, està força ben fet. 

No us la puc recomanar perquè justament ahir se’n van acabar les funcions, però era una obra que valia la pena tant per als admiradors de Wilde -com jo-, com per als admiradors dels musicals, com per als de tots dos.

Publicat dins de Teatre | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.