GRÀCIA 1850

ser català és un luxe, ser de Gràcia, un privilegi

27 de juliol de 2011
Sense categoria
0 comentaris

FEM MEMÒRIA (2): JORDI SOLÉ TURA

Cada botifler al seu lloc, i així ens entendrem tots millor… (Si llegiu el final de la noticia, ho entendreu.)

Tornen els darrers «papers de Salamanca»

Surten de la ciutat castellana 365 caixes de documents tot i que encara hi resten altres materials com banderoles i insígnies


Les últimes 365 caixes de documents catalans que es trobaven a Salamanca han sortit aquest dimecres al matí de Centre Documental de la Memòria Històrica amb destinació a Sant Cugat, on està previst que arribin aquest vespre. La ministra espanyola de Cultura, Ángeles González Sinde, ho ha confirmat als passadissos del Congrés a preguntes dels periodistes després que el Patronat va aprovar l’enviament el passat divendres i aquest dimarts el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, ja va avançar que s’havia començat a empaquetar la documentació. Són els últims documents espoliats que es trobaven a Salamanca, però encara queda per retornar altres materials com per exemple banderes i insígnies.

Es tracta de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Politico Social de Barcelona. Destaca la documentació de diferents partits polítics, com la del Secretariat d’Esquerra Republicana de Catalunya i del Comitè Central del PSUC, de diaris i publicacions polítiques i sindicals, com Solidaridad Obrera de la CNT i Tierra y Lilbertad de la FAI, i altres col·lectius, com les milícies antifeixistes, el Centre Republicà d’Igualada, l’Agrupació d’Indústries Gastronòmiques de Catalunya i el Socorro Rojo Internacional.          

??També retornen15 caixes de la secció Político Social de Lleida, fonamentalment amb la documentació de la secció catalana de la UGT, de l’anomenada Columna Durruti i del comitè central de l es milícies antifeixistes. Sinde ha explicat que dins d’aquesta documentació també hi ha la correspondència privada de Francesc Cambó.

??Són els últims documents, però no tot el material confiscat que quedava a Salamanca. Ara queda per negociar en una reunió que se celebrarà properament la tornada d’objectes, com bandera i insígnies.            ?

?Segons la ministra, serà la comissió mixta qui acabi de determinar quan retornen aquests materials. Sinde també ha parlat de l’Arxiu Centelles després que aquest dimarts la comissió bilateral acordés la creació d’un grup de treball per negociar el traspàs del seu contingut -a mans del Ministeri de Cultura- a la Generalitat de Catalunya.         

??Sinde ha afirmat que aquest material, juntament amb altres com el llegat de l’editora Carme Balcells han de ser consultables per tots els ciutadans i ha recordat que el fet que estigui en mans de l’Estat implica que també ho està dels ciutadans de Catalunya.

 

“Solé Tura no vol tocar els documents de l’Arxiu de Salamanca.

El Ministre de Cultura (espanyol), Jordi Solé Tura, va declarar ahir a Catalunya Ràdio que no considera convenient que els documents espoliats durant la Guerra Civil a la Generalitat de Catalunya es traslladin a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Segons el ministre socialista, la lògica arxivística recomana no desmantellar els arxius quan ja estan fets, i manté aquesta postura encara que reconeix que l’Arxiu de Salamanca hi ha importants documents de la Guerra Civil interessants per a Catalunya. El president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el conseller de Cultura (1), Joan Guitart, han reclamat aquests documents, que pertanyen a Catalunya.”

 

(1)   Em sobta que per definir “Ministre de Cultura” posin el càrrec en majúscules i li diguin “ministre”, en català, i per definir al “conseller de Cultura” no ho facin sinó en minúscula…

 

(Diari AVUI, 6 de juny de 1993)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!