Les cooperatives del camp cerquen idees noves

Samaruc_digital  explica en aquest article de Fernando Bellon, editor de la revista Agricultura per a inquiets, l’adaptació de la Cooperativa Sant Vicent de Benaguasil per donar resposta als reptes del camp, amb pràctiques menys intensives, més sostenibles i mínimament estudiades. Potser que siga un exemple per a d’altres cooperatives de la comarca…

Quan les enigmàtiques preferències dels mercats, l’abandonament de terra i l’embús en el relleu generacional amenacen d’arruïnar el camp valencià, calen solucions imaginatives i innovadores. És el que ha fet la Cooperativa Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil. Ha elaborat un pla de canvi varietal (varietats de cítrics més comercials) i un contracte de cessió de parcel·les que posarà en mans de la cooperativa la gestió dels horts implicats. El model ja funicona, i ha despertat l’interès d’altres cooperatives de Camp de Túria, i també d’altres comarques. Els 600 socis de la cooperativa Sant Vicent Ferrer de Benaguasil reuneixen entre tres mil i quatre mil fanecaes, la majoria de cítrics, en diversos municipis del Camp de Túria, però també a Paterna i Xiva. El pla de la cooperativa de Benaguasil és una experiència pilot que es pot estendre a altres casos i altres comarques, i que busca assegurar la feina dels centenars de persones amb treball fix o temporal que viuen de la cooperativa. Una de les estratègies complementàries del pla és la introducció de pràctiques agràries més sostenibles, menys intensives en recursos naturals, i el desenvolupament del cultiu ecològic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *