EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

9 de maig de 2007
General
0 comentaris

VOSTE ÉS RIC?, VOTA

El Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat va publicar a les darreries d’abril un sondeig amb dades curioses.

L’estudi analitzava la relació entre el nivell de renda i les actituds polítiques. Arribant a la conclusió que l’identitat nacional, la participació electoral, i les preferències polítiques varien segons si s’arriba o no a finals de mes.

El 60% de les rendes mes altes s’interessa molt o bastant per la política. El 74% de les rendes més baixes no en te cap d’interès. El 80% de les rendes baixes no parlen mai o quasi mai de política. Primera conclusió superficial: la política es cosa de rics. 

És curiós el mapa electoral segons el nivell de la renda. El PP va obtenir més recolzament entre les rendes baixes, a les passades eleccions, que entre les rendes altes. ICV va obtindre més vots entre les classes acomodades que entre les humils. I el PSC en va tenir més entre la classe mitja-baixa i la baixa i CiU i ERC entre les classes mitjana i alta.  Segona conclusió superficial: els barris obrers ja no són comunistes, voten PP.

El sentiment catalanista abunda entre les classes mitjana i alta, i majoritàriament es consideren tan sols catalans o més catalans que espanyols. Es consideren tan sols espanyols el 12.9 dels que tenen un nivell de vida baix,  i entre els que tenen un nivell de vida alt aquest percentatge disminueix a menys de la meitat. Tercera conclusió superficial: A més diners més catalanisme. A menys diners més espanyolisme.

Es una pena que el sondeig realitzat entre 1.800 persones entre el 20 i el 29 de desembre passat, no hagi creuat les dades amb els nivells culturals d’els enquestats. L’estudi pot consultar-se íntegrament a http://www.idescat.net/cat/idescat/estudisopinio


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.