MÉS DADES ECONÒMIQUES

Deixa un comentari

Entre la crisi i la barra del govern espanyol, les xifres omplen els mitjans de comunicació. Possiblement cap època històrica havia farcit la seva quotidianitat amb tants números. 

* L’ABC -el diari conservador i monàrquic- publicava el diumenge dia 15/02/09 un reportatge signat per en Mario S. Guillen, sobre els deutes contrets per les administracions municipals i autonòmiques amb les empreses privades. Segons aquest informe i fent referència al tercer trimestre del 2008, les “comunidades autonomas” devien a les empreses 62.000 milions d’euros. Entre totes la més endeutada era Catalunya (17.666 milions), seguida pel País València (12.198 milions), Madrid (9.945 milions) i Andalusia (6.867 milions). Les que menys diners devien als industrials eren La Rioja (379 milions), El País Basc (464 milions) i Cantàbria (484 milions). El deute de les “comunidades autonomas” era l’equivalen al 5.8% del PIB. (segueix)

Aquest deute, que cal suposar que en aquests moments sigui a Catalunya molt superior degut a la dràstica caiguda dels ingressos i a la frenada de l’activitat econòmica, planteja molts punts foscos. El primer, és que el nostre país està fent repercutir part del seu insuficient finançament a les empreses privades, i que aquestes es veuen obligades a carregar sobre el preu del seu servei els interessos produits pel retràs del cobrament. Conseqüentment les administracions estan pagant els serveis a preus molt més elevats que els del mercat.
Si aquest endarreriment persisteix, amb les dificultats que tenen les empreses per negociar els deutes amb els bancs, algunes empreses hauran de tancar. Si per a poder-les pagar la Generalitat avança els diners del finançament i s’endeuta amb els bancs, el Govern espanyol  abonarà els interessos?.

Els 8.000 ajuntaments de l’Estat devien a les empreses privades 25.045 milions d’euros. Un 25% d’aquest deute corresponia al de l’Ajuntament de Madrid (6.496 milions d’euros). El de València devia el mes d’octubre de 2008, 769 milions d’euros i el de Barcelona 690. El de Saragossa 604 milions.

* En la mar numèrica han aparegut aquests dies noves xifres indignats. El 57% dels catalans marquem la casella corresponen a les ONG en la Declaració de Renda. Aquest percentatge és bastant superior a la mitjana estatal que just arriba al 45%. L’aportació catalana per aquest concepte representa el 28% del total d’euros recaptats, però les quantitats en que l’Estat subvenciona les ONGs catalanes no arriba al 17%.
Malgrat aquest diferencial, la ministra de torn no en te prou i acaba de declarar que ho vol tot, que emparant-se en no se sap quina sentencia, aquelles ONG que no tinguin com a àmbit d’actuació tot l’Estat no rebran rés, ni un euro.  Des de aquí, silenci i algun badall.

Ja se que l’esperança és el darrer que es pot perdre, però sembla que ja he esgotat tot el capital que en tenia.

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 18 de febrer de 2009 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.