LES ALGUES TORNEN A ENVAIR EL RIU EBRE

Deixa un comentari

La caiguda sobtada del cabal les dues últimes setmanes permet als macròfits arrelats al llit del riu que la llum solar els hi arribi   

A. CARALT – 19/06/2009 21:12  Diari de Tarragona


Un mantell verd torna a cobrir un any més part importants del tram català del riu Ebre. La sobtada disminució del cabal del riu, estabilitzat al voltant dels 300-400 m3/segon durant tota la primavera, fins a valors entre 100 i 150 m3/segon els últims dies permet l’accés dels raig solars a bona part del llit de riu, ocupat fa anys per plantes aquàtiques, anomenades macròfits. (segueix)

Les plantes aquàtiques necessiten la llum solar per a desenvolupar-se i reproduir-se i això és el que estan fent. La llum assoleix el llit del riu amb facilitat gràcies al baix cabal i també al procés de clarificació de l’aigua que s’ha accelerat els últims anys. A tot això, cal afegir l’augment de les hores d’impacte de radiació solar sobre el riu aquest mes de juny.

Els macròfits, molt visibles, per a les persones que s’acostin a  la riba del riu generen, a més, una malla on s’hi enganxen i desenvolupen diversos organismes vegetals. Per a molts ebrencs és molt visible observar aquest dies gran bancs d’algues de color verd intens a l’alçada de Benifallet, Miravet, Móra d’Ebre o Garcia.

El responsable de l’empresa turística Beniemocions de Benifallet, Joan Josep Lluís, admetia ahir  al Diari que la situació és preocupant «sobretot per les embarcacions grans que no coneguin prou bé el riu». La xarxa de macròfits és tan espessa en alguns punts, assegura, «que un bernat pescaire s’hi pot posar a sobre sense enfonsar-se».

Ara bé, puntualitza, si s’utilitza el canal navegable, la franja central del riu senyalitzada, la navegació és realitza sense obstacles. En cas contrari, les hèlixs de les barques podrien quedar enganxades a les plantes.
En aquest sentit, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) oferí fa anys en concessió el manteniment de la zona navegable.  La seva directora, Genoveva Margalef, admetia ahir que la sobtada disminució del cabal ha «deixat al descobert la gran quantitat de macròfits existents». Una màquina de l’empresa concessionària  s’encarrega des de fa un mes de tallar i replegar cada dia les algues en els punts que puguin entorpir la navegació fluvial.

Malgrat aquestes mesures correctores, des de la Ribera d’Ebre s’insisteix un any més que quan arriba l’estiu les empreses elèctriques haurien de garantir un cabal  del riu superior a l’actual per minimitzar aquests efectius negatius, «és evident que ens agradaria que baixés més aigua però nosaltres no tenim el control d’aquesta decisió», sentencia Solé Arnal. 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 22 de juny de 2009 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.