EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

24 de febrer de 2009
General
0 comentaris

La tramuntana que ve de l’Est

 Del bloc de : Jaume Masdeu (TV3) 24/02/09   

S’està coent un nou focus de la crisi als països del centre i l’est europea, que es contagiarà fàcilment cap a l’Oest (nosaltres inclosos) i que pot aprofundir la divisió entre la nova i la vella europa. Estem parlant d’una preocupació que ja fa que alguns apuntin a una segona onada de la crisi bancària, amb possibles efectes devastadors.

Devastadora o simplement greu, és un aprofundiment de la crisi que posarà punt final a la història de 5 anys de creixement econòmic continuat en els 12 països que s’han incorporat a la Unió Europea des del 2004.

Des del punt de vista econòmic, l’ampliació de la U.E. a 27 ha estat un èxit rodó (un “win-win” que diuen els economistes), però ara, la bombolla ha punxat.

El boom econòmic d’aquests països es basava en 4 pilars que ara punxen:

-L’augment de les exportacions, destinades majoritàriament a la resta d’Europa. És un mercat en recessió que s’ha assecat.

-Amb la liberalització de capitals, els bancs locals van ser absorbits pels bancs europeus (sobretot els d’Àustria). Si la casa central té problemes, i en té, tindrà la temptació de retirar els diners de les filials, o fins i tot, de deixar-les caure

-Moltes famílies van fer les hipoteques en divisa estrangera, euro i franc suís. Ara, amb les devaluacions de les monedes locals, les quotes de les hipoteques s’han disparat.

-S’han convertit en cadenes de subministrament de fàbriques europees, sobretot cotxes. I les cases centrals també tenen problemes.

Una caiguda de les economies de l’est afectaria l’estabilitat i el sistema democràtics d’aquests règims encara tendres, i tindria efectes greus sobre la resta d’Europa, sobre l’euro, i sobre tot el nostre sistema financer. Però, no siguem pessimistes. Estem parlant d’un risc, no d’una situació consumada.

Per aprofundir la problemàtica recomano l’ article de Katinka Barysch, sots-directora del Centre per la Reforma Europea de Brussel.les. (en anglès).

Per un comentari més ampli, el podeu trobar a “Històries europees” d’El Matí de Catalunya Ràdio.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.