La tramuntana que ve de l’Est

Deixa un comentari

 Del bloc de : Jaume Masdeu (TV3) 24/02/09   

S’està coent un nou focus de la crisi als països del centre i l’est europea, que es contagiarà fàcilment cap a l’Oest (nosaltres inclosos) i que pot aprofundir la divisió entre la nova i la vella europa. Estem parlant d’una preocupació que ja fa que alguns apuntin a una segona onada de la crisi bancària, amb possibles efectes devastadors.

Devastadora o simplement greu, és un aprofundiment de la crisi que posarà punt final a la història de 5 anys de creixement econòmic continuat en els 12 països que s’han incorporat a la Unió Europea des del 2004.

Des del punt de vista econòmic, l’ampliació de la U.E. a 27 ha estat un èxit rodó (un “win-win” que diuen els economistes), però ara, la bombolla ha punxat.

El boom econòmic d’aquests països es basava en 4 pilars que ara punxen:

-L’augment de les exportacions, destinades majoritàriament a la resta d’Europa. És un mercat en recessió que s’ha assecat.

-Amb la liberalització de capitals, els bancs locals van ser absorbits pels bancs europeus (sobretot els d’Àustria). Si la casa central té problemes, i en té, tindrà la temptació de retirar els diners de les filials, o fins i tot, de deixar-les caure

-Moltes famílies van fer les hipoteques en divisa estrangera, euro i franc suís. Ara, amb les devaluacions de les monedes locals, les quotes de les hipoteques s’han disparat.

-S’han convertit en cadenes de subministrament de fàbriques europees, sobretot cotxes. I les cases centrals també tenen problemes.

Una caiguda de les economies de l’est afectaria l’estabilitat i el sistema democràtics d’aquests règims encara tendres, i tindria efectes greus sobre la resta d’Europa, sobre l’euro, i sobre tot el nostre sistema financer. Però, no siguem pessimistes. Estem parlant d’un risc, no d’una situació consumada.

Per aprofundir la problemàtica recomano l’ article de Katinka Barysch, sots-directora del Centre per la Reforma Europea de Brussel.les. (en anglès).

Per un comentari més ampli, el podeu trobar a “Històries europees” d’El Matí de Catalunya Ràdio.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 24 de febrer de 2009 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.