EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

7 d'abril de 2017
0 comentaris

LA REBEL·LIÓ DELS RABASSAIRES DE LES PECES

Les Peces (Albinyana) està a mà esquerra de la carretera del Vendrell a Valls. L’any 1893, en els temps més durs de la fil·loxera i la lluita rabassaire, hi hagué un gran aldarull. Els fets van merèixer l’atenció de Manuel Bofarull i Terrades.

Els pagesos veien perillar el seu treball i la seva economia, i es negaven a pagar el delme (impost).  Els propietaris, adduint que la mort dels dos terços dels ceps equivalia a la rescissió del contracte, volien imposar condicions més dures per als parcers. S’inicia un seguit d’atemptats a tot el Penedès: tala d’arbres, incendis de boscos i de pallisses, esbrotament de plançons, agressions físiques, detencions i empresonaments. La tarda del diumenge 25 de juny del 1893 nombrosos rabassaires de les Peces, d’Albinyana i d’altres llocs que treballaven les terres de I’Albornar (als termes de Santa Oliva, Banyeres i Albinyana) es van repartir les garbes de blat, i deixaren només les parts de fruits pactades amb el propietari, però sense pagar el delme. Davant del fet consumat el terratinent ho denuncia al jutjat del Vendrell.

Aquell mateix vespre, el jutge amb quatre carrabiners, es presentà  a les Peces per fer detencions. La notícia s’havia esbombat i unes 400 persones procedents de la Bisbal, de Santa Oliva i d’altres llocs hi eren presents. Escridassaven l’autoritat, barraven el pas al carruatge i l’apedregaven. El jutge féu llegir la relació d’acusats, però no se’n presenta ni un. Els carrabiners van detenir un rabassaire, i quan la tartana iniciava el retorn els carrabiners van muntar les baionetes i carregar els fusells. La gent, a ganivetades, va estripar la vela de la tartana. Amb l’enrenou, el detingut es va escapolir.

La nit següent es presentaren a les Peces vuit guàrdies civils a cavall i un grup de carrabiners per fer detencions. El comandant manifesta que foren tirotejats i que el poble semblava abandonat. Detenen un noi, fill del suposat capitost de la rebel·lió. El dimarts al matí arriben al Vendrell amb tren, un comandant amb 60 guàrdies civils; a la tarda, un tinent coronel i tres companyies del regiment d’infanteria de Navarra; i a la nit una altra secció de 50 homes de la Guardia Civil. Els comandaments van conferenciar amb el jutge i l’alcalde del Vendrell. Projectaren traslladar-se a les Peces l’endemà al matí per tal de restablir “el principio de autoridad”.

Gracies als bons oficis de “persones influents”, s’evità un dia de dol. El fugitiu del dia anterior, i nou implicats, es presentaren a la una de la nit al jutjat. Al cap de poques hores els posaren en llibertat. Els Rabassaires de Vilafranca van pagar 300 duros per cada detingut. Amb aquest gest s’acaba momentàniament el conflicte de les Peces, i el pagament del delme. El conflicte rabassaire s’allargaria durant anys.

Publicat a El 3 de vuit de 07-04-17


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.