La pobresa infantil es dispara a Catalunya a causa de la crisi

Deixa un comentari
Un de cada quatre infants catalans es troben actualment en una situació de pobresa i vulnerabilitat que els dificulta fer efectius drets bàsics com l’accés a la salut o l’educació. Aquestes és una de les qüestions que es va abordar a la Jornada “Pobresa Infantil a Catalunya”, organitzada per la Fundació Pere Tarrés, Càritas Catalunya i la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència, FEDAIA.
En la trobada es va analitzar com en els últims anys la pobresa infantil s’havia mantingut estable a Catalunya en valors entorn del 18,5% però que en 2009, per efecte de la crisi econòmica, es va disparar al 23,4%. Aquesta taxa, equipara a Catalunya amb la mitjana espanyola, d’un 23,3%, es troba per sobre de la mitjana de la UE, que és de 16%, i és similar a països amb menys recursos, com Grècia (23,4%), i superior a la d’uns altres com Portugal (21,8%).
Respecte a les raons que expliquen que la pobresa infantil a Catalunya s’hagi disparat mentre a Espanya es va mantenir constant en nivells del 24%, el director d’Estudis de l’Institut d’Infància i Món Urbà, (CIMU) i investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Pau Marí-Klose, va assenyalar que entre les raons que poden explicar aquest fenomen es troba el fet que la crisi està afectant més durament a Catalunya.
“La crisi està afectant, també, amb més força a la població immigrant que és la que concentra en major proporció el treball precari i Catalunya és una de les zones on es registra més presència d’immigrants”, va assenyalar Marí-Klose que en la jornada ha examinat els diferents perfils de pobresa infantil i els col·lectius on es concentra, parant especial atenció a les noves dinàmiques laborals i familiars que exposen als infants a nous riscos socials i a altres formes de vulnerabilitat, tals com la sanitària o l’educativa, que solen agreujar encara més el problema.
Al llarg de la jornada es va posar de manifest que la dificultat per a accedir a un habitatge digne, l’abandó prematur del sistema educatiu, les desigualtats d’accés a les activitats educatives fora de l’horari lectiu i els problemes de salut mental, són algunes de les situacions que es vinculen a la pobresa en la infància i que impedeixen a molts infants fugir del cercle viciós de reproducció de pobresa i exclusió social.
“És necessari que l’administració faci un esforç major a l’hora de millorar els nivells de cobertura de les polítiques de transferències econòmiques i també de les polítiques de provisió de serveis”, va assenyalar María Jesús Larios, adjunta al Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents. Larios i les entitats organitzadores de la jornada van demandar un augment de les ajudes a les famílies, així com l’oferta de places de guarderia i d’altres serveis destinats a combatre la pobresa i l’exclusió social en la infància. Catalunya destina, a més, menys recursos a protecció social que el conjunt d’Espanya i de la majoria de països europeus.
En la celebració de la jornada es va subratllar que la informació sobre pobresa infantil a Catalunya segueix sent escassa i insuficient per a poder orientar de forma eficient les polítiques públiques i es va anunciar que el Síndic de Greuges prepara un informe extraordinari sobre aquest tema a partir del qual es formularan propostes al Parlament català.
“L’objectiu d’aquestes jornades és sensibilitzar a la societat sobre l’alta taxa de pobresa infantil que persisteix en el nostre país i posar de manifest que existeixen eines per a combatre-la. Els nostres infants són els qui més pateixen l’actual crisi econòmica i creiem que tots nosaltres, les entitats, l’administració i la societat en general, hem de fer alguna cosa aquí i ara per a lluitar contra la pobresa i l’exclusió social que afecta a un de cada quatre nens a Catalunya”, van afirmar les tres entitats organitzadores de la jornada durant la inauguració. 
 

Beatriz Silva . Canalsolidari.org

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 2 de gener de 2011 per Josep Arasa

  1. Cada dia, els catalans regalem a Madrid 60 milions d’euros a canvi de que ens maltractin i robin.

    No ens queixem de bosses de pobresa al nostre país, ni de l’existència d’infants pobres, de tancament d’àrees d’hospitals, de reducció de pensions, de supressió d’ajudes socials, de perdùa d’anys de jubilació i de les conseqüents càrregues de contribució a la seguretat social si no es dóna el cas de que la perdem tota …

    No ens podem queixar els catalans! som solidaris forçosos i cada dia enviem a Madrid 8.800.000.000 ptes. (vuit mil vuit cents milions de pessetes) o el que és l’equivalent que són 60 milions d’euros.

    Així doncs, votants i polítics votats, som responsables indirectes d’aquestes bosses de pobresa per rucs, comodons i covards!

    Que hi fa que cada dia llencem 60 milions d’euros!

    Què hi fa que molts catalans ho passin malament mentre a mi no em toqui!

    Però ja cal que ens preparem perquè ens caurà misèria sobre misèria i ens l’haurem ban guanyat.

    Som el poble més cornut per voluntat pròpia, i no us preocupeu que ara ve, com diu un meu amic defensor de la Independència: “dins Espanya i sempre contra els nostres interessos com a Poble ara toca barra lliure!!!”

    Salvador Molins (Membre del BIC i de CA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.